200 man eruit en salarisaanpassingen bij Capgemini

10 augustus 2012
De directie van Capgemini Nederland en de ondernemingsraden hebben overeenstemming bereikt over het programma Turnaround 2012. Dat reorganisatieprogramma moet de daling van de resultaten keren.

De omzet van Capgemini Benelux daalde het eerste halfjaar van 2012 met ruim 10 procent, en de operationele marge - wat Capgemini eraan overhield voor belastingen en bijkomende kosten - zakte terug tot 4,5 procent. Die neergang is al wat langer gaande. Over heel 2011 gerekend zakte de omzet met 4 procent. Maar toen haalde Capgemini in de Benelux nog wel een operationele marge van 7,4 procent.

De tegenvallende omzet- en winstontwikkeling dwingt Capgemini Benelux tot een 'turnaround', zoals Capgemini zelf eerder aankondigde. Met name de onderdelen Application Services, Financial Services en de ondersteunende stafdiensten worden daardoor geraakt. Duidelijk was ook al dat dat met ontslagen gepaard zou gaan. Het moederconcern meldde onlangs dat voor de reorganisatie in Nederland 75 miljoen euro was gereserveerd.

Collectief ontslag voor 200 medewerkers

Nu de betrokken ondernemingsraden hun advies over de plannen van de directie van Capgemini Benelux hebben uitgebracht, wordt duidelijk dat die turnaround  resulteert in collectief ontslag voor 200 van de ongeveer 5200 medewerkers, waarbij het afspiegelingsprincipe zal worden gevolgd. Daarnaast zal een beperkte groep medewerkers de mogelijkheid krijgen om van een vrijwillige vertrekregeling gebruik te maken.

Capgemini geeft zelf verder nog geen details. Het wacht daarmee tot september, tot na de vakanties, als het de kans heeft gehad alle werknemers zelf op de hoogte te stellen van de plannen. CNV Dienstenbond weet echter al te melden, dat de ontslagvergoedingen volgens de nieuwe kantonrechtersformule worden berekend met correctiefactor 1. Daarnaast is in het sociaal plan opgenomen dat medewerkers voor van-werk-naar-werkbegeleiding recht hebben op in totaal 5000 euro. Daar kan men tot een jaar na ontslag aanspraak op maken.

Aanpassing salarissen aan marktontwikkelingen 'aangescherpt'

De vakbond meldt daarnaast dat Capgemini Benelux de salarissen gaat aanpassen aan de marktontwikkelingen; de beloning van een deel van de medewerkers is uit de pas gaan lopen met hun marktwaarde, constateert de directie. Een woordvoerder van Capgemini bevestigt dat. Die zogeheten 'kallibratie' doet Capgemini Benelux volgens hem niet voor het eerst. Wel spreekt hij van een aanscherping in de kallibratieronde die voor het vierde kwartaal op stapel staat.

CNV Dienstenbond tekent daarbij aan dat het de werknemer in principe vrij staat aanpassing te weigeren als de kallibratie tot een lager salarisvoorstel leidt. Maar dat heeft in de huidige turnaround bij Capgemini wel consequenties, merkt de vakbond op. Wie een lager salarisvoorstel weigert, zal deel moeten nemen aan een verbetertraject van 6 maanden. Wie dat niet naar genoegen van de werkgever afrondt, komt in een lastig parket te zitten, waarschuwt de vakbond.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.