Innovatie & Strategie

Netwerken
Kickstarter

14 maart: De dag van de crowdfunding

Crowdfunding is jong, hip en toch eigenlijk ook oud. Vandaag wordt dit financieringsmodel gevierd.

© Kickstarter
14 maart 2018

Crowdfunding is jong, hip en toch eigenlijk ook oud. Vandaag wordt dit financieringsmodel gevierd.

Vandaag is de dag van crowdfunding. Het idee voor deze vorm van kapitaalvergaring is al honderden jaren oud, toch gaf vooral het Amerikaanse Kickstarter dit fenomeen bekendheid.

Een van de eerste mensen die een vorm van crowdfunding gebruikte, was de Franse filosoof en socioloog Auguste Comte, ergens in het begin van de 19e eeuw. Zijn werk ‘Première Circulaire Annuelle adressée par l’auteur du Systeme de Philosophie Positive’ was het resultaat van zijn beroep op het Franse publiek om zijn filosofie-onderzoek financieel te steunen.

Successen

Inmiddels wordt er in Nederland zo’n 170 miljoen euro opgehaald met crowdfundingprojecten (cijfers: 2016, Douw&Koren). Op Kickstarter.com werd in de maand januari van dit jaar bijna 3,5 miljard dollar toegezegd aan crowdfundingprojecten.

Een van de bekendste projecten die via Kickstarter is gefinancierd, is de VR/AR-technologie Oculus, dat inmiddels zeer succesvol is overgenomen door Facebook. In Nederland staat het grootste Kickstart-succes op naam van Ronimo Games uit Utrecht. In september 2014 haalden zij bijna 350.000 euro op voor hun game Awesomenauts.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.