Beheer

Infrastructuur

13 vragen over georedundantie

4 oktober 2013

 1. Hoe zorgt georedundantie voor een zeer hoge uptime?
  Datacentra zelf hebben voorzieningen om uitval zo veel mogelijk te voorkomen. Essentiële onderdelen, zoals koeling, stroomvoorziening en communicatielijnen zijn dubbel uitgevoerd. Bij een georedundante aanpak wordt die dubbele zekerheid nog eens verdubbeld. De werkwijze is wel duur, want er moeten twee complete datacentra in stand worden gehouden, inclusief communicatielijnen daartussen.
 2. Je hebt een dubbel datacentrum, betaal je dan ook dubbel voor de software?
  Sommige leveranciers zijn bereid om een site-licentie af te sluiten, waarbij de twee datacentra worden beschouwd als één locatie. Er moet wel voor de tweede software-installatie betaald worden, maar het totaal zal goedkoper zijn dan twee keer een enkele licentie. Als het tweede datacentrum alleen dient als back-up, zal de leverancier van de software wellicht te bewegen zijn om de tweede licentie te beschouwen als ‘slapend’. Zodat voor die software slechts een bescheiden licentiebedragje betaald hoeft te worden. Is de leverancier onwillig, dan zullen twee licenties op de software aangeschaft moeten worden. Kosten: tweemaal zoveel als een enkele licentie.
 3. Is georedundantie alleen iets voor de ‘grote jongens’, de bedrijven met zeer kritische processen waar veel geld mee wordt verdiend?
  Uiteraard zijn dergelijke ondernemingen, denk aan banken en verzekeraars, gebaat bij georedundantie. Maar ook kleine ondernemingen, die maar een paar servers gebruiken, profiteren ervan als ze ontsnappen aan een ramp. En ook gebruikers die geen eigen infrastructuur bouwen, maar een deel van een cloud huren, doen er goed aan om het onderwerp georedundantie ter sprake te brengen bij hun provider. In het laatste geval gaat het om een veilige bewaarplaats voor data.
 4. Geef eens een voorbeeld.
  Gebied A ligt onder zeeniveau en gebied B ligt daar juist boven. Zou een overstroming optreden, dan wordt alleen het rekencentrum of de databewaarplaats in gebied A getroffen. In gebied B hebben ze op dat moment geen last. “Het is goed om te bedenken welke rampen redelijkerwijs een datacentrum kunnen treffen. Bijvoorbeeld de genoemde overstroming, doordat een dijk doorbreekt en een regio onder water komt te staan”, zegt Frans ter Borg, oprichter van technisch dienstverlener Quanza Engineering uit Amsterdam.
  Maar er is meer onheil denkbaar. Ter Borg: “Als je bij een luchthaven gaat zitten, loop je de kans dat er een vliegtuig neerstort. Dat hoeft nog niet eens op je datacentrum te zijn, maar als het de stroomvoorziening treft dan heb je ook een probleem. Goed, je blijft dus weg van de luchthaven, maar je datacentrum staat wel vlak naast een spoorlijn. Denk dan aan het scenario waar een trein met chemische lading ontploft. Een ander verschijnsel waar niet vaak aan wordt gedacht: massa-hysterie, zoals oproer of rellen.”
 5. Gaat het alleen maar om de hoogte boven of onder zeeniveau?
  Nederland ligt voor een deel onder zeeniveau, dus het kan gebeuren dat een rekencentrum in een polder wordt gevestigd. “Zelfs in een polder kun je maatregelen nemen, bijvoorbeeld door de apparatuur op de eerste verdieping te zetten, boven zeeniveau”, zegt Ter Borg. Maar bedenk wel dat een overstroming ook kan gebeuren in een regio die boven zeeniveau ligt. De Maas in Zuid-Limburg is berucht en ook de andere grote rivieren krijgen soms meer water te vervoeren dan ze aankunnen.
  “Twee datacentra boven zeeniveau kan natuurlijk ook”, zegt Alex Bik, directeur van BIT Datacentrum in Ede. BIT werkt samen met Solcon uit Apeldoorn, om zo gebruikers een twin datacentrum op verschillende locaties aan te bieden. Ede en Apeldoorn liggen boven zeeniveau, op respectievelijk 5 en 9 meter.
 6. Mogen die regio’s A en B dicht bij elkaar liggen?
  Bij voorkeur zit er een behoorlijke afstand tussen de twee locaties. Hoeveel dat is, hangt af van de omgeving. In een dichtbevolkt gebied zoals een stad wordt meestal een kleinere afstand aangehouden dan op dunbevolkt platteland.
  Wat dit betreft heeft de wereld behoorlijk leergeld betaald op 11 september 2001. Het bedrijf dat zijn primaire datacentrum in de zuidtoren van het WTC had staan, met een back-up in de noordtoren, is de aanslag nooit meer te boven gekomen. De op het oog veilige uitwijk verdween op dezelfde dag als de primaire vestiging.
 7. Moet je dan regio’s kiezen die heel ver uit elkaar liggen?
  “Het is niet aan te raden om je twee datacentra te ver uit elkaar te zetten”, zegt Bik van BIT. “Vooral wanneer er een realtime synchronisatie van beide centra nodig is, speelt de afstand een rol. En ook als mensen of materiaal van locatie A naar B moeten worden gebracht is een grote afstand een handicap.”
  “De lichtsnelheid is een beperkende factor”, zegt CTO Hans Timmerman van EMC. “Als je twee datavolumes in sync wil houden, mag er niet te veel latency tussen de twee centra zitten. Als vuistregel hanteren we meestal een waarde tussen de 5 en 7 milliseconde. Dat is dus de maximale tijd die de signalen heen en weer mogen gebruiken. Vertaal je dat naar de praktijk, dan geldt dat 50 kilometer of minder nooit een probleem is. Ga je naar 100 kilometer, dan zit je toch wel tegen een grens aan. Er zijn wel gevallen bekend van datacentra die op 200 kilometer van elkaar opereren, maar dan moet de hele infrastructuur tip top in orde zijn.”
 8. Bestaat er een checklist om die regio’s te kiezen?
  Nee, de gebruiker zal daar zelf een verantwoorde keuze in moeten maken, eventueel gesteund door een exploitant van een datacentrum. “En dan moet je blindvaren op wat die exploitant je voorschotelt, met het risico dat je een advies krijgt waar hij het meest baat bij heeft”, zegt Ter Borg van Quanza.
 9. Ben ik vrij in de keuze?
  Ja, tenzij er wettelijke regels om de hoek komen kijken. Bepaalde soorten data mogen van overheidswege niet buiten de landsgrenzen worden opgeslagen of verwerkt. Geen probleem voor een datacentrum in de Randstad, maar vlakbij de grens – denk aan oost-Groningen – kan het een probleem zijn. Uitwijk in Duitsland is technisch aantrekkelijk, maar het mag dan niet.
 10. Biedt de Amerikaanse literatuur wellicht houvast?
  In de VS gelden bepaalde vuistregels, bijvoorbeeld: als je ene datacentrum in Tornado Alley staat, dan moet de andere daar buiten staan. Probleem: de kern van Tornado Alley wordt gevormd door Noord-Texas, Oklahoma en Kansas en dat is een gebied dat vele malen groter is dan Nederland. Nog een probleem: vorig jaar werd de Oostkust van de VS (ruim buiten Tornado Alley) getroffen door orkaan Sandy. De vuistregel ging dus niet op. Aanbevelingen uit de VS kunnen dus maar moeilijk vertaald worden naar Nederland.
 11. Is het kiezen van twee locaties voldoende?
  “Als je twee datacentra gebruikt, weet dan ook precies wat daar allemaal tussen ligt. Hoe lopen bijvoorbeeld de glasvezelkabels? Liggen ze min of meer hemelsbreed, of zitten er allerlei lussen tussen? Belangrijk om te weten als er een kabel wordt doorgehakt. De afstand tussen het datacentrum en de breuk is prima te meten, maar dat moet je dan snel kunnen omzetten naar een nauwkeurig bekende positie in de echte wereld”, zegt Bik.
 12. Moet je je tegen alles wapenen?
  Ter Borg: “Het is uiteraard mogelijk om je IT-infrastructuur voor de volle 100 procent te beveiligen en dicht te timmeren, de vraag is alleen wel wat dat gaat kosten. Het is net als met verzekeren, je moet bedenken hoeveel risico aanvaardbaar is.” Daar komt bij: als een bedrijf meer geld uitgeeft aan zekerheid dan er jaarlijks verdiend wordt, dan klopt er duidelijk iets niet.
 13. Waar hebben we nog niet aan gedacht?
  Een ramp kan directe schade aan het datacentrum aanrichten, maar er zijn ook secundaire effecten. Bijvoorbeeld een versperring van wegen, zodat onderhoudstechnici niet snel bij een storing kunnen komen. En om terug te grijpen op de terreuraanslag van 11 september: daarna werd het complete vliegverkeer van en naar de VS stilgelegd. Dat was een factor waar maar heel weinig mensen rekening mee hadden gehouden.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

 • Direct toegang tot AGConnect.nl
 • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
 • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!