Innovatie & Strategie

Zakelijke software
Blockchain

13 vragen over de blockchain

Of: waarom u deze technologie serieus moet bestuderen.

13 juli 2016

 

1. Wat is dat, een blockchain?

De blockchain is een publiek, gedistribueerd kasboek voor de vastlegging van transacties. Deze oplossing realiseert dat zonder dat een centrale autoriteit, een ‘trusted third party’ nodig is. Transacties worden vastgelegd in en gevalideerd door een netwerk van communicerende computers met de daarvoor geëigende software. Die vormen daardoor een gedistribueerde database waarin de status van transacties en het recht van een initiator om deze in gang te zetten voortdurend is te controleren. Geaccepteerde transacties worden periodiek bloksgewijs geconsolideerd en gepropageerd in het netwerk, vandaar de naam.

 

2. Een publiek kasboek, dan klinkt niet erg privé. Kan iedereen dan tot in lengte der dagen zien wie welke transacties heeft gedaan?

Nee en ja. De transacties zijn inzichtelijk, dat is de kern van het idee. Waarbij – als je de blockchain zo inricht – het publiek wel te beperken is tot de belanghebbenden. Maar de personen of instanties die ze uitvoeren kunnen als dat wenselijk is anoniem blijven in een blockchain­toepassing. Een eigenaar van een item identificeert zich met een encryptiesleutel. Wie bij welke encryptiesleutel(s) hoort, hoeft ­alleen geopenbaard te worden wanneer wettelijke bepalingen ­daartoe dwingen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!