Beheer

Infrastructuur
Datamanagement

13 vragen over
 Converged Infrastructure

20 september 2013

 

 1. Wat is een Converged Infrastructure?
  “Onze klanten vragen daar ook naar”, zegt Harm de Haan van dienstverlener Telindus-ISIT die projecten realiseert onder meer met Converged Infrastructure. “En we moeten een eenduidig antwoord schuldig blijven. Iedere aanbieder heeft een eigen definitie, die ruwweg neerkomt op het samenballen van diverse functies in één systeem.”
 2. Is er een globale definitie?
  De term is ooit bedacht door HP, om een bepaalde indeling van een datacentrum aan te duiden. Met als ondertoon ‘een betere enterprise’, veroorzaakt door een versimpelde IT-installatie die minder geld kost om te beheren en in stand te houden. En die definitie is dermate vaag, dat hij gelegenheid biedt voor veel interpretaties.
 3. Wat is een Converged Infrastructure ­volgens HP?
  Een combinatie van een BladeServer, Converged Storage, een netwerkmodule en software om het geheel te beheren. Een beschrijving die herinneringen oproept aan het aloude SeverNet.
 4. Wat is dat ServerNet?
  In 1992 presenteerde Tandem een nieuwe vorm van IT, gebaseerd op nodes die waren geoptimaliseerd voor verwerking, opslag en communicatie. Via een speciale interface-chip werden die onderdelen in een 3D-netwerk opgenomen. De eerste systemen met ServerNet-optie kwamen in 1995 op de markt. Inmiddels is Tandem opgegaan in HP.
 5. Is HP de enige aanbieder?
  Nee, andere grote partijen die veel IT in huis hebben, zijn er ook mee bezig. IBM spreekt van bundling, Dell prijst de Converged Infrastructure aan en Cisco spreekt van Unified Computing.
 6. Kun je makkelijk het verschil zien?
  De Haan: “Dat is moeilijk, omdat elke leverancier het begrip vormgeeft met de eigen IT-middelen.” Zo denkt Dell vooral aan een appliance, alle apparatuur in één kast, terwijl IBM en anderen ook de samenballing van apparatuur in verschillende racks meenemen. Oracle doet het ook, met zijn Exadata, waar zelfs de complete database wordt bijgeleverd.
 7. Wat zijn de voordelen van ‘convergence’?
  De systeemonderdelen worden bestuurd alsof ze een geheel zijn. Er is dus snel afstemming mogelijk om te voorkomen dat hardware ‘niets’ staat te doen. Bovendien is virtualisatie een vast onderdeel van Converged Infrastructure, zodat er steeds ‘net genoeg’ hardware aanwezig is.
 8. Is besparing het enige voordeel?
  “Nee,” zegt Rob Hiltermann, CTO van Hitachi Data Systems, “het gaat ook om de snelheid waarmee een infrastructuur via Converged Infrastructure opgebouwd kan worden. Bedrijven evolueren heel snel en ze willen dat hun IT daarmee gelijke tred houdt. Een installatiecyclus van ruim een jaar zoals vroeger kan echt niet meer.”
 9. Hoeveel tijd scheelt het als je een Converged ­Infrastructure koopt?
  “Een Converged Infrastructure werkt met onderdelen die meteen beschikbaar zijn en die uitvoerig zijn getest. Kant en klare bouwstenen, waarmee je zo het implementatietraject met de helft kunt bekorten. Een besparing in tijd van maanden dus”, meent De Haan.
 10. Koop je dan alles bij één partij?
  Elke aanbieder van Converged Infrastructure heeft zijn eigen bouw­blokken, die perfect op elkaar passen. Ga je tussendoor bij een ander shoppen, dan doorbreek je de harmonie van de hoofdleverancier. “Je creëert er ook een minder stabiel systeem door, dus waarom zou je”, vraagt De Haan zich af.
 11. Is zelf bouwen dan uit den boze?
  De Haan: “Toegegeven, als je zelf je IT-infrastructuur samenstelt kun je meer aanpassen, maar dan loop je wel het risico op slechtere prestaties. Ga je voor kant-en-klaar dan is zeker dat alles werkt. Bij updates voor de software krijg je ook alles in één keer.”
 12. Dus Converged Infrastructure is de perfecte oplossing?
  “De ultieme test voor dit convergencemodel zit in de implementatie van bedrijfskritische applicaties. Converged Infrastructure wordt al langer aangeboden maar blijkt bij complexere applicaties niet meer te kunnen voldoen aan de eisen van klanten. De kwaliteit wordt gaandeweg wel beter”, zegt Hiltermann.
 13. Converged Infrastructure is wel een blijvertje?
  “Volgens Wikibon, een community van technologen, gaat in geconvergeerde infrastructuren in 2017 97 miljard dollar om, twee derde van de totale infrastructuurbestedingen”, zegt Hiltermann.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

 • Direct toegang tot AGConnect.nl
 • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
 • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!