Innovatie & Strategie

Infrastructuur
digitaal netwerk

11 vragen over Network Functions Virtualization

Deze nieuwe technologie brengt netwerkfuncties naar de Cloud

© Shutterstock
20 oktober 2017

Deze nieuwe technologie brengt netwerkfuncties naar de Cloud

NFV, Network Functions Virtualization, lijkt de kinderschoenen te zijn ontgroeid. De eerste telecombedrijven zijn gestart met implementaties en aan standaarden wordt gewerkt. NFV is nog splinternieuw en wordt nog veel verward met SDN, Software Defined Networking. Daarom aan de hand van 11 vragen meer duidelijkheid over deze nieuwe technologie.

1. Wat is NFV?

Network Functions Virtuali­zation (NFV) is gericht op de netwerken van telecombedrijven. Deze bedrijven leveren van oudsher netwerkfunctio­naliteit aan klanten. Die netwerkfunctionaliteit werd en wordt geleverd met behulp van de proprietary, specifieke hardware. NFV is een concept voor netwerkarchitectuur waarmee het mogelijk is die netwerkfuncties te virtualiseren. Gevirtualiseerd kunnen zij de cloud in. De functies kunnen dan draaien op standaard x86-servers, in een hypervisor of als een dienst in netwerkapparatuur. NFV is ontworpen om de netwerkcomponenten te consolideren en te leveren die nodig zijn om een volledige gevirtualiseerde infrastructuur te ondersteunen. Dat is dus inclusief virtuele servers, opslag en eventueel andere netwerken.

2. Welke functies komen in aan­merking?

Voor NFV komen vooral beheer- en verwerkingsfuncties in aanmerking. Daarbij kan het onder meer gaan om routers, firewalls, apparatuur voor deep packet inspection, DNS, NAT, content delivery netwerkapparatuur, session border controllers en mobiel base station controllers.

3. Wat is het verband met SDN?

NFV is in feite een subset van SDN (Software Defined Networking). Ze zijn complementair. SDN heeft betrekking op het automatiseren van het beheer van routers, switches en accesspoints; van de netwerktaken dus. Daarbij gaat het onder meer om het virtualiseren van netwerkpoorten in een IT-netwerk. Zeer dure fysieke poorten zijn daarbij vervangen door goedkopere silicon poorten die beheerd worden door software vanuit de cloud. 

Gecombineerd, waarbij SDN ook de NFV aanstuurt, moet dit leiden tot een volledig virtueel beheer voor het uitleveren van toepassingen en diensten. Paul Davey van Atos wijst erop dat je zowel SDN als NFV nodig hebt om optimaal te kunnen profiteren van de migratie van telecomnetwerktechnologie.

4. Waar komt NFV vandaan?

Het idee rond NFV is afkomstig uit de telecomindustrie zelf. Producten voor de telecomindustrie moeten van oudsher aan zeer strikte eisen voldoen, omdat men streeft naar zo groot mogelijke betrouwbaarheid. Dat vertraagt de ontwikkeling van nieuwe technologie en leidt tot heel veel proprietary producten. Het kan rustig zes tot tien jaar duren voordat er iets nieuws op de markt komt, terwijl Google, Apple en Microsoft soms binnen een paar weken innovaties realiseren.

Met de opkomst van cloudtechnologie en concurrenten in de communicatiesector zoals Google Talk, Skype en Netflix, werd het de telecomindustrie duidelijk dat zij sneller nieuwe technologie tot hun beschikking moesten krijgen. NFV kan daarvoor een oplossing zijn. Daarom publiceerden een groot aantal telco’s in 2012 een paper, het NFV Call to Action-document. Daarin riepen zij partijen in de telecomindustrie op samen te werken aan de ontwikkeling van NFV, ‘om de ontwikkeling en het gebruik te versnellen van interoperabele oplossingen die gebaseerd zijn op high volume standaard servers.’ Een comité dat valt onder ETSI, het European Telecommunications Standards Institute, ontwikkelt nu de NFV-standaard. De netwerkapparaten worden geleverd door een zeer beperkte groep aanbieders, de zogeheten Network Equipment Providers (NEP’s) en zijn ook nog eens erg duur.

5. Is NFV alleen geschikt voor telecombedrijven?

In deze vorm wel. NFV is geheel gericht op telecomnetwerken. Wel werken de telco’s die nu NFV implementeren steeds vaker samen met traditionele IT-leveranciers als DellEMC, RedHat, VMware, Juniper en Intel. De telecomindustrie wil met NFV een model dat werkt met standaard, en dus lager geprijsde, software in combinatie met gespecialiseerde software.

6. Wat zijn de voordelen van NFV?

Als NFV zijn belofte waar maakt, kunnen telecombedrijven tegen lagere kosten krachtigere, beter schaalbare netwerken tot hun beschikking krijgen. Innovaties kunnen veel sneller toegepast worden waardoor ze de concurrentie van partijen als Google en Microsoft beter aan kunnen. Ze kunnen veel meer profiteren van de voordelen van cloudcomputing.

7.  Wat zijn min­punten aan NFV?

NFV is heel sterk open source. Te sterk, vinden sommigen. Zij maken zich zorgen dat te veel opensourceconsortia aan NFV werken. Daar staat wel tegenover dat dankzij open source diverse teams heel snel aan de slag zijn gegaan om code te produceren. Het alternatief was lang wachten op standaarden en dan pas coderen. Dan was er nu nog weinig geweest om te implementeren.

Een minnetje is ook dat er veel KPI’s ontbreken, dat voor een grote, multivendor NFV-implementatie nog enkele onderdelen missen en dat er niet één geheel ‘product’ is. Daardoor moet een Communication Service Provider (CSP) voor een implementatie veel onderdelen zelf bij elkaar assembleren. Ook is er niet veel aandacht geweest voor beveiliging.

8. Welke risico’s loop je bij de implementatie van NFV’s?

NFV is behoorlijk complex te implementeren. Een complete implementatie kan jaren duren. Enkele struikelblokken: het is moeilijker om op te schalen naar miljoenen gebruikers met software dan met hardware. Ook is de integratie van NFV’s met de bestaande, vaak complexe operationele support- en billing back office-systemen op zijn minst uitdagend. Het is niet eenvoudig om alle onderdelen van een IT-platform op dezelfde manier te laten werken voor alle verschillende netwerkcomponenten, zoals GGSN, SGSN, SBC, AAA, enzovoort. Daarnaast zijn er nieuwe tools nodig om virtuele netwerken te laten draaien en te beheren. Die moeten ook nog goed aangeleerd worden.

9. Is er een standaard?

Vanaf het begin (2012) is in de ETSI Industry Specification Group for Network Functions Virtualization (ETSI ISG NFV) gewerkt aan een standaard in de vorm van het Architectural Framework for NVF. De groep is geïnitieerd door enkele grote telco’s; inmiddels hebben ruim 300 bedrijven zich hierbij aangesloten. Een echte standaard is er echter nog niet. Wel zijn de afgelopen jaren zestig specificaties gepubliceerd voor hardware- en software-infrastructuur die nodig zijn om zeker te stellen dat gevirtualiseerde functies onderhouden kunnen worden. Ook brengt deze werkgroep richtlijnen uit voor het ontwikkelen van netwerkfuncties. Juist die standaardisatie moet een garantie vormen voor een belangrijk voordeel van NFV: proprietary en dus vaak dure hardware is niet meer nodig voor veel netwerkfuncties.

10. Wie zijn de grote aanbieders op dit moment?

Forrester noemt onder meer Aviatrix, Brocade, Cloudenix, Embrane Nuage Networks, Open Daylight, OpenStack Neutron, VMware, Viptela en Zentera. Maar daar blijft het niet bij. Zo zijn Atos, Dell EMC, Intel, Juniper Networks, Red Hat en VMware een samenwerkings­verband gestart om de adoptie van NFV te versnellen door de integratie van producten, diensten en applicaties.

11. In welk stadium verkeert NFV nu?

Technologisch is het nu behoorlijk gevorderd. Enkele grote CSP’s zijn begonnen met de implementatie,onder hen AT&T, Verizon, Telefónica, DT en Vodafone. Zij vormen de voor­hoede en zullen als NFV breder geaccepteerd wordt daar grote voordelen van hebben – lees: marktaandeel.Maar de meeste CSP’s verkeren nog in een verkennende fase. Het duurt nog wel drie jaar voordat NFV wat meer gemeengoed wordt, voorziet Gartner. Wel is zeker dat de requirements voor een goede implementatie van de 5G-standaard, die ETSI in 2019 denkt uit te brengen, ervan uitgaan dat de core-functionaliteit van telecom (Evolved Packet Core) al gevirtualiseerd is. 

Meer AG Connect?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.