Beheer

Security
hackers

10 tips voor het beveiligen van IoT-toepassingen

Een op de drie consumenten doet niets om 'online huis' te beschermen

iot-hack © pixabay
21 februari 2017

Een op de drie consumenten doet niets om 'online huis' te beschermen

Terwijl de consument het gemak van op internet aangesloten thermostaten, TV’s, gaming consoles en babyfoons verwelkomt, maakt het gebrek aan beveiligingsgewoonten hen ook kwetsbaar.

Bijna een kwart van de Nederlanders bezit 'slimme' thuisapparaten en een overgrote meerderheid (79%) daarvan geeft aan dat deze apparaten hun leven vereenvoudigen. 

Volgens het Norton Cyber Security Insights Report, een enquête onder bijna 21.000 consumenten over de hele wereld, beginnen consumenten te erkennen dat elk IoT-apparaat een deur opent voor hackers om aanvallen te lanceren in hun huis.  Maar ondanks dat consumenten de beveiligingsrisico's van een slim huis erkennen, leiden IoT-kwetsbaarheden en slechte beveiligingsgewoonten van gebruikers steeds vaker tot hacks.

Een op de drie gebruikers van IoT-thuisapparaten treft geen beschermende maatregelen voor zijn apparaten. Een op de zes personen geeft toe dat hun wifi-netwerk niet is beschermd met een wachtwoord. Een derde wijzigt het standaardwachtwoord niet bij het instellen van hun wifi-netwerk. Bijna de helft (46 procent) geeft toe dat hij of zij niet weet hoe een veilig wifi-netwerk of router ingesteld moet worden of de software moet updaten (76 procent). Bijna de helft (45 procent) van de ondervraagde consumenten denkt dat er niet genoeg mensen gebruikmaken van IoT-apparaten om een interessant doelwit te zijn voor hackers.

Beveilig je IoT-toepassingen
  1. Onderzoek voor aankoop de reputatie, capaciteiten en beveiligingsfuncties van een IoT-apparaat.
  2. Schakel functies en diensten die je niet gebruikt uit.
  3. Scherp  instelbare privacy- en beveiligingsniveaus van IoT-apparaten waar mogelijk aan.  Overweeg je IoT-apparaten en thuisnetwerk uit te zetten of uit te schakelen wanneer je deze niet gebruikt. Als dat niet softwarematig kan, kan een tijdklok of bewegingsschakelaar op de AC-aansluiting wellicht uitkomst bieden.
  4. Controleer instellingen van spraakgeactiveerde functies en opdrachten op potentiële privacyrisico’s en wijzig deze naar behoefte.
  5. Schakel Universal Plug and Play (UPnP) op routers uit tenzij dit echt noodzakelijk is.
  6. Overweeg waar mogelijk een bekabelde verbinding in plaats van wifi.
  7. Kijk regelmatig op de websites van producenten of er software-updates of patches zijn.
  8. Stel op de router de aanmeldings- en wachtwoordinformatie in én op alle apparaten die zijn verbonden met met het thuisnetwerk. Wijzig de standaardinlogs van de leverancier. Gebruik altijd sterke en unieke wachtwoorden voor je router, IoT-apparaten en het wifi-net.
  9. Gebruik een sterke versleutelmethode (WPA) voor de toegang tot het wifi-netwerk. Wees voorzichtig met het delen van gevoelige informatie, zoals je wifi-wachtwoord. Overweeg het opzetten van een specifiek netwerk voor gasten, vaak is voor zo'n gastnet geen extra router nodig.
  10. Denk na over de verborgen kosten van "gratis" diensten en producten. 

De helft (51 procent) van de consumenten gaat er van uit dat thuisapparaten zijn ontworpen met online beveiliging in het achterhoofd. Symantec wijst echter op beveiligingsgebreken in uiteenlopende IoT-thuisapparaten [.pdf], die deze apparaten tot eenvoudige doelwitten voor hackers maken. De beveiliger roept onder meer recente incidenten met zogeheten 'slimme' thuisapparaten in herinnerring:

Voor het Norton Cyber Security Insights Report werden door onderzoeksbureau Edelman Intelligence wereldwijd 20907 IoT-gebruikers van 18 jaar en ouder bevraagd. De foutmarge voor de steekproef uit 21 markten zou daarmee uitkomen op +/- 0.68%.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.