Beheer

IT beheer

10 manieren om je rampenplan nutteloos te maken

8 oktober 2013
Een zware IT-storing - al of niet na een natuurramp - kan tot faillissement leiden. Disaster recovery c.q. business continuity planning kan dat voorkomen. Als men ten minste de 10 meest gemaakte fouten weet te vermijden, zegt Roberta Witty van Gartner.

43 procent van de bedrijven die met een zware IT-storing te maken krijgen, gaat daaraan failliet, stelt Witty in de Amerikaanse publicatie Datamation. Ook bedrijven die wel een rampenplan hadden opgesteld, ontlopen dat lot niet per definitie. Soms door domme pech. Als je voorbereid bent op een stroomstoring van 3 dagen, kan een storing van 5 dagen fataal zijn. Dat overkwam een aantal bedrijven tijdens de overstromingen in New York na de verwoestingen door de storm Sandy, vorig jaar. Al wisten de best voorbereide bedrijven dat lot te ontlopen door tijdig hulpposten buiten het pad van de storm in te richten, constateert Witty.

Maar veel herstelplannen gaat mis vanwege fouten en vergissingen die eenvoudig te vermijden waren geweest. De 10 meest voorkomende zijn volgens Witty:

  1. Te weinig aandacht voor actualiteit en leesbaarheid van back-ups. Hoe goed je rampenplan ook is, het heeft weinig nut als je niet de juiste gegevens hebt om door te kunnen werken.
  2. Sleutelmedewerkers niet betrokken bij opstellen van het plan. Het is niet zozeer het plan, als wel het proces van planvorming die het verschil tussen slagen en falen bepaalt.
  3. Het rampenplan is onvoldoende getest. Onvoldoende geteste plannen leveren in de regel in de hectische praktijk onaangename verrassingen op, en bovendien ontbreekt het de betrokken medewerkers aan ervaring.
  4. Het rampenplan is onvoldoende gedetailleerd. Lang niet alle rampenplannen houden er rekening mee dat de procedures moeten worden uitgevoerd door mensen die dat voor het eerst doen, omdat de medewerkers die dat gewoonlijk doen, niet ter plekke zijn en daar niet kunnen komen.
  5. Het rampenplan wordt niet geactualiseerd. Daardoor houdt het geen rekening met veranderingen die in de configuratie of de organisatie worden aangebracht.
  6. Onvoldoende inzicht in wat de cruciale systemen zijn. Een organisatie kan alleen opstarten als alle cruciale applicaties en gegevens beschikbaar zijn; maar welke dat allemaal zijn, is lang niet altijd ten volle bekend. 
  7. Onvoldoende capaciteit voor energie-opwekking. De gevolgen van een ramp voor de stroomvoorziening kunnen langer aanhouden dan u denkt. Te weinig brandstof voor uw noodgeneratoren brengt de IT dan alsnog op zijn knieën.
  8. Te weinig aandacht voor communicatie. In een rampsituatie kunnen ook vaste en mobiele communicatielijnen uitvallen. Weet u hoe u in dat geval de medewerkers op uitwijklocatie(s) kunt bereiken?
  9. Wachtwoorden niet beschikbaar. Dat systemen op een uitwijklocatie opgestart kunnen worden, betekent niet dat alle beheerders van die systemen ter plekke, of zelfs bereikbaar zijn. Wie daar niet op bedacht is, zal mogelijk niet al zijn systemen tijdig kunnen opstarten.
  10. Het rampenplan is niet beschikbaar. De medewerkers zullen het plan niet uit hun hoofd kennen en kunnen het dus niet uitvoeren, als het niet beschikbaar is. Opslaan op de vestiging waar je een rampenplan opstelt, is niet voldoende.
Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.