installatie

10 hardnekkige installatieproblemen bij Windows 10

© Microsoft
15 oktober 2015
Zo’n 11 weken na de lancering en ruim 110 miljoen installaties verder, blijft installatie van Windows 10 bij sommigen nog steeds voor problemen zorgen. Windows-specialist Woody Leonhard maakte een inventarisatie.

Direct na de lancering was er al de nodige discussie over ruwe kantjes van Windows 10. Bij velen verloopt installatie als een zonnetje, bij sommigen is het een tergend proces dat lang niet altijd tot tevredenheid wordt afgerond. Woody Leonhard inventariseerde voor InfoWorld een aantal nog steeds relatief veel gerapoorteerde problemen, sommige oplosbaar, sommige onoplosbaar. Mensen bij wie de installatie niet lukt, zijn in de minderheid, maar als je problemen hebt is er een gerede kans dat er geen oplossing is, waarschuwt Leonhard.

 1. Windows 10 vraagt om een productactiveringssleutel
  In principe heeft Windows 10 geen productactiveringssleutel nodig als de eigenaar van de pc in aanmerking komt voor een gratis upgrade. Dat recht wordt vastgesteld op basis van de aanwezige sleutel voor Windows 7 danwel Windows 8.1. Wanneer Windows 10 er toch om vraagt, kun je er in de regel zonder problemen voor kiezen deze stap over te slaan. Goede kans dat Windows 10 de benodigde gegevens vervolgens toch vindt.
  Als Windows 10 blijft vragen om een productactiveringssleutel voordat de installatie kan worden afgerond, kan dat twee oorzaken hebben: of je hebt geen recht op een gratis upgrade of je hebt een schone installatie gedaan. In beide gevallen is geen geldige sleutel (meer) aanwezig op de pc.
  Als je wel een geldige licentie hebt op Windows 7 of 8.1, heb je de sleutels waarschijnlijk gewist door te kiezen voor een schone installatie. Je kunt die sleutels herstellen door eerst weer die oude versie te installeren, en dan opnieuw te upgraden, maar nu via Windows Update, de ‘Upgrade deze pc nu’-optie op de Download Windows 10-site aan te klikken, of een installatiedisk te maken. Nadat op deze wijze geüpgrade is naar Windows 10, kun je wel een schone installatie uitvoeren.
  Wie opziet tegen het terugzetten van Windows 7 of 8.1 kan ook de activatie per telefoonbeantwoorder proberen. Daarvoor kieze men gelijktijdig de Windows- en de r-toets, om vervolgens in te toetsen:
  slui.exe 4
  Via het landenkeuzemenu dat zich dan ontvouwt, kan men een apparaat-ID en een telefoonnummer oproepen waarmee een sleutel op te vragen is.
  Meer informatie over activeringsproblemen en contactinformatie is te vinden op Microsofts Windows 10-site.
  Het komt ook voor dat Windows 10 na een geslaagde installatie toch weer om de productactiveringssleutel vraagt als men vervolgens een schone installatie uitvoert. Op dit moment is er dan geen alternatief dan eerst weer Windows 7 of 8.1 te installeren en te upgraden (en dan af te zien van de schone installatie). Volgens Microsoft-kenner Paul Thurrot is er voor dit probleem een oplossing in aantocht. In de proefversie van 12 oktober is het in dergelijke gevallen mogelijk Windows 10 te activeren met de productactiveringssleutel van Windows 7 of 8.1.
   
 2. Installatieprogramma blijft uren hangen of herstart steeds
  Wie hiermee geconfronteerd wordt, kan het beste eerst alle niet strikt noodzakelijke randapparatuur – extra harde schijf, tweede monitor, etc. – loskoppelen. Ook wil het wel helpen om niet via wifi, maar via een vaste kabel naar de router het internet op te gaan voor deze upgrade.
  Leonhard adveert ook om in dit geval te checken ook of je de passende Windows 10-versie hebt gekozen: 32 or 64-bit, en Windows 10 Home voor Windows 7 Starter, Home Basic of Home Premium en Windows 8.1 Standard; in andere gevallen kies je Pro. Upgraden vanaf een Enterprise-versie is langs deze weg niet mogelijk.
  Lukt het dan nog niet, dan kan men proberen te upgraden via een installatiedisk (zie 1). En als dat niet lukt, is het afwachten totdat Microsoft de problemen heeft geadresseerd die in jouw geval de installatie in de weg staan.
   
 3. Foutmeldingen in de range “0x80070005-0x90002
  Eén van de oplossingen kan zijn om Windows Update te resetten volgens de aanwijzingen van Microsoft. Werkt dat niet, dan kan men proberen eventuele beschadigingen van Windows-onderdelen te repareren met het DISM or System Update Readiness tool. Hoe dat in zijn werk gaat, is te lezen op InfoWorld. Wanneer dit niet helpt, zijn er nog de nodige tips te vinden op de Windows 10 Insider-wiki van Andre da Costa. 
   
 4. Foutmeldingen à la 0xC1900101-0x20017, -0x30018, -0x20004
  Dit is meestal slecht nieuws, constateert Leonhard, waar al vele bijdragen op internet aan gewijd zijn. De beste optie is volgens hem wachten totdat Microsoft met een oplossing komt. Wie veel tijd omhanden heeft, kan volgens hem één van de oplossingen van Gunter Born proberen. Maar er is een levensgrote kans dat dat nergens toe leidt.
   
 5. Problemen met drivers
  Veel gebruikers krijgen problemen met drivers. Eén van de oplossingen kan zijn om nieuwe drivers te downloaden. Dat kan door Windows Update aan te roepen via de Windows- met r-toets en de opdracht wuapp in te tikken. Het kan ook per apparaat via de Device Manager (aan te roepen via Windows- en x-toets, en dan de Device Manager kiezen).
  Maar voor hetzelfde geld zijn het juist de nieuwe drivers die Windows 10 automatisch binnenhaalt die voor de problemen zorgen, signaleert Leonhard. Leonhard heeft daar wel een oplossing voor, maar erg gebruiksvriendelijk is die niet, waarschuwt hij maar vast.
   
 6. Van wie is deze pc eigenlijk, van u of van uw organisatie?
  Dit vraagje – dat alleen Windows Pro-klanten voorgelegd krijgen, kan bij het verkeerde antwoord een hoop problemen veroorzaken - signaleert Leonhard. Als de pc in kwestie voor persoonlijk gebruik is, maakt het antwoord niet veel uit. Maar als de eigen pc ook onderdeel moet zijn van een bedrijfsnetwerk en daarbij gebruik gaat maken van een zakelijk Office 365-account, moet hier voor Van mijn organisatie ingevuld worden. Anders krijgt men voor de pc een eigen/lokaal account naast het zakelijke Office-account, wat het leven behoorlijk kan compliceren.
   
 7. Start-menu werkt niet
  Honderden mensen hebben volgens Leonhard de melding gezien: “Critical Error/Your Start Menu isn't working. We'll try to fix it the next time you sign in.” Soms wordt Cortana er ook bij genoemd. Een echte oplossing is er niet. Microsoft adviseert om in Veilige Modus op te starten en daarna in Normale modus; dat helpt in de regel maar tijdelijk, geeft Microsoft zelf al toe.
  Sommigen melden dat het herinstalleren van hun antivirussoftware in dit geval helpt, danwel het aanmaken van een nieuw lokaal beheerdersaccount.
   
 8. Je raakt de weg kwijt bij het aanmaken van een lokaal account
  Microsoft ziet graag dat zijn klanten een Microsoft-account aanmaken. Wie zijn account liever lokaal houdt, moet even zoeken, stelt Leonhard. Via Instellingen – Familie en andere gebruikers moe men bij Hoe gaat deze persoon inloggen kiezen voor: zonder e-mailadres.
   
 9. Windows Store opent niet
  Een storing met onduidelijke oorzaak. Waarschijnlijk is er niet sprake van één oorzaak. Leonhard verwijst naar verschillende bronnen met verschillende oplossingen voor het probleem.
   
 10. Windows 10 Mail synchroniseert niet
  Oorzaak onbekend, echte oplossing nog niet in zicht. Microsoft suggereert om de app te deïnstalleren en dan opnieuw te installeren via de Windows Store, maar volgens Leonhard helpt dat niet in alle gevallen.
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.