Overslaan en naar de inhoud gaan

1 op 3 Nederlanders gebruikt smartphone

Dat in het vierde kwartaal van 2010 ruim 1 op 3 Nederlanders een smartphone had, betekent een forse stijging ten opzichte van het begin van dat jaar. Toen gebruikte 22 procent zo’n geavanceerde mobiele telefoon, aldus Telecompaper.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Vooral onder jongeren zijn mobieltjes waarmee je kunt internetten, e-mailen, apps kunt installeren populair. In de leeftijdsgroep van 15-29 jaar gebruikt meer dan de helft een smartphone. Bovendien groeit het aandeel van smartphones onder jongeren sterker dan bij ouderen.

Smartphonebezitters besteden meer
Klanten met een smartphone besteden meer aan mobiele telefonie dan bezitters van een simpel toestel. Wel is het gemiddeld per maand bestede bedrag iets gedaald, aldus Telecompapier. Dat komt vooral doordat het aantal grootverbruikers – degenen die meer dan 80 euro per maand uitgeven – is afgenomen.

Nokia is het meest gebruikte merk smartphone onder degenen met een abonnement (post-paid). Bij de prepaidklanten heeft Samsung de grootste aanhang.

Van de mobiele besturingssystemen is Android in 2010 het sterkst gegroeid. Windows Mobile van Microsoft daarentegen moest het meeste terrein prijsgeven.

KPN Hi en T-Mobile koplopers
Bekeken per telecomaanbieder hadden Hi (een merknaam van KPN) en T-Mobile relatief het grootste aantal smartphonegebruikers onder hun klanten. Ook Vodafone telt een snel groeiend aantal klanten met een smartphone. Anderzijds hebben Telfort en Tele2 relatief veel gebruikers van een ‘gewone’ mobiele telefoon.

De cijfers zijn afkomstig uit het eerste rapport dat Telecompaper samenstelde over de verbreiding van smartphones in Nederland. Voor het onderzoek zijn in het vierde kwartaal 7300 consumenten van 15-65 jaar ondervraagd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in