Overslaan en naar de inhoud gaan

1 miljard euro kost dieselgateschikking Volkswagen

Volkswagen heeft al flinke schade opgelopen door zijn sjoemelsoftware, die milieutests bedroog zodat auto's minder vervuilende uitstoot leken te geven. De fabrikant treft nu een schikking met openbare aanklagers in Duitsland waarbij het schuld bekent en 1 miljard euro boete betaalt.
Volkswagen logo
© Volkswagen
Volkswagen

Volkswagen is in Duitsland akkoord gegaan met een megaboete ter waarde van 1 miljard euro. Het gaat om een schikking met openbare aanklagers in verband met het sjoemelsoftwareschandaal. Volkswagen erkent schuld en accepteert de straf daarvoor, stelt de autobouwer in een verklaring.

Jarenlang softwarebedrog

Volkswagen raakte in het najaar van 2015 in opspraak toen bleek dat het concern jarenlang vals had gespeeld bij toelatingstests voor dieselmotoren. Die waren voorzien van verboden software waardoor ze in het laboratorium veel schoner uit de bus kwamen dan ze bij normaal gebruik op de openbare weg waren. De affaire heeft al geleid tot de nodige boetes en schikkingen, en er zijn wereldwijd miljoenen auto's bij betrokken.

Deze boete van 1 miljard euro is voor Volkwagen de grootste tot nu toe in Europa. Maar de hoogte van het bedrag valt in het niet bij de vele miljarden dollars die de Duitsers hebben neergeteld voor het vergoeden van alle schade in Noord-Amerika. Daar kwam Volkswagen eerder onder meer een schikking overeen met justitie ter waarde van 4,3 miljard dollar.

Miljarden en nasleep

Hiermee is de hele kwestie nog niet afgedaan. Deze juridische procedure in Duitsland wordt nu wel beëindigd, maar er spelen nog meer zaken. Volkswagen-topman Herbert Diess benadrukt dat het bedrijf er met man en macht aan werkt om de affaire te boven te komen. Maar er zijn volgens hem nog verdere stappen nodig om het vertrouwen te herstellen, in Volkswagen zelf en in de auto-industrie als geheel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in