Overslaan en naar de inhoud gaan

Re-envisage

De wereld verandert, dat merken en weten we. Technologie beïnvloedt en versnelt die verandering. De enorme toename van data, de rekenkracht die alsmaar verder toeneemt en dat alles met elkaar wordt verbonden zorgt voor een wereld waarin de mens zijn plek moet hervinden.
© CCO/Pixabay
CCO/Pixabay

We zullen als mens meer moeten nadenken over wat er in de toekomst gaat gebeuren en besluiten wat je daar als mens en mensheid van vindt. Re-envisage noem ik dat. Envisage is het voorstellen van een mentale plaat van iets wat mogelijk gaat gebeuren. Re-envisage betekent dat men die mentale plaat ook van tijd tot tijd moet herzien. Op die mentale plaat dien je dan zelfreflectie te doen. Hoe sta ik er zelf in, wat vind ik daarvan en waar ga ik mijn aandacht op richten? Alles wat je aandacht geeft, groeit. Of dat nu je kinderen zijn, of fake news.

Elke burger zou – wat mij betreft – moeten nadenken of hij leeft in de wereld die hij wil. En zo nee, hoe kun je bijdragen zodat er een wereld ontstaat die een stapje dichter bij de wereld is die je wilt. Stap daarvoor uit de waan van de dag. Pas dan neem je de tijd om te bestuderen wat die betere wereld zou kunnen zijn. Ga bijvoorbeeld wandelen in een bos, elk kwartaal ofzo. Alleen al het kijken naar plaatjes van een bos maakt een mens kalmer. Maak een bewuste keuze waar jij je aandacht op gaat vestigen. Immers: alles wat je aandacht geeft, groeit. Mensen weten wel dat de wereld anders wordt, maar staan te weinig stil bij wat hun doel en bijdrage dan is in die wereld. Er wordt te veel naar de waan van alle dag geleefd. Je ziet het onder andere bij de overheid, bij burgers en in de journalistiek.

Politici reageren alleen maar om goede twitterrates te halen. Populair taalgebruik is aan de orde van de dag. Jongeren geloven de overheid niet meer, want er worden vrijwel alleen proefballonnen opgelaten en gepraat in gebakken lucht. De overheid zou bezig moeten zijn om het land te faciliteren in een wereld die steeds sneller verandert. In de journalistiek wordt vaak maar één viewpoint of cijfer uitgelicht, het cijfer dat de aandacht trekt. Mensen denken te weinig na over de context van een cijfer of de andere kant van een verhaal.

Gevolg: mensen weten niet wat het doel en de bijdrage zijn in hun leven. Mensen raken overprikkeld door alle informatie die over hen worden uitgestort. Burn-outs en bore-outs zijn aan de orde van de dag.

Burn-outs en bore-outs zijn aan de orde van de dag.

Algoritmen spelen een belangrijke rol in deze wereld met alsmaar meer data, rekenkracht en connectiviteit. We kunnen niet meer zonder. En hoewel in de pers over algoritmen angstig wordt gesproken, gaan we nooit meer zonder algoritmen leven. Hoe ga je als mens met die algoritmen om? Hoe ga je ze vertrouwen? Hoe bouw en train je ze?

Daar is een belangrijke rol weggelegd voor een informatieprofessional. Jij zou, als informatieprofessional, kunnen nadenken over algoritmen. Hoe kun je er een betere wereld mee maken? Dat kan voor jou als informatieprofessional een purpose zijn.

Sicco Maathuis spreekt op Smart Humanity

Sicco Maathuis is een van de sprekers tijdens Smart Humanity 2019, het congres van beroepsvereniging KNVI op 14 november in OBA Amsterdam.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in