Overslaan en naar de inhoud gaan

Mensenrechten

“Dit is pas het puntje van de ijsberg, man”, zei David Bowie in 1999 tegen een ietwat ongelovige Jeremy Paxman. “Het internet gaat de maatschappij fundamenteel veranderen.” En hij had gelijk. Maar velen, zoals Jeremy Paxman, zagen het niet. Voor hen was het alleen een andere manier om informatie van de ene naar de andere plaats te transporteren.
David Bowie
© CC BY-SA 3.0
CC BY-SA 3.0

En dat terwijl de Russen in 1991 al hadden bewezen dat moderne communicatiemiddelen in staat waren om een coup te verijdelen. Weliswaar hadden de coupplegers de media in handen, maar ze hadden niet gerekend op de talloze faxen in het land. En dat werd ze uiteindelijk fataal.

De enigen die wel snel doorhadden wat het internet voor mogelijkheden bood, waren de Chinezen, die in een mum van tijd een enorme firewall uit de grond stampten. In het Westen gebeurde niets. Wij hadden een open samenleving en het internet kon geen bedreiging voor ons vormen. Toch? 

Inmiddels weet men wel beter. 

Kranten lijden een noodlijdend bestaan, de copyrightindustrie vecht een verbeten maar bij voorbaat verloren strijd tegen de piraterij, en de overheid begint langzamerhand door te krijgen dat je juist in een open samenleving te maken kunt krijgen met onwelgevallige informatie. 

Het internet is echter niet gemaakt om het communiceren onmogelijk te maken of aan banden te leggen. Integendeel. Het is gemaakt om te allen tijde te blijven functioneren. 

Het is en zal daarom heel moeilijk blijven voor de overheid en lobbyisten om het internet in de greep te krijgen. Je kunt nu eenmaal geen slagbomen plaatsen op de plek waar de kabels het land binnenkomen of uitgaan. 

Inmiddels struikel je bijkans over vaak nutteloze en soms absurde rechtsbesluiten en wetsvoorstellen, die gericht zijn op het indammen van de 'uitwassen' op het internet. Velen, waaronder organisaties als Bits of Freedom, menen dat veel van die maatregelen op gespannen voet staan met onze basisrechten. 

Een van die rechten is het recht op privacy. En daar is intussen weinig meer van over na de schandalen rond ECHELON, PRISM en recentelijk nog de 'sleepwet'. 

De Chinezen lachen zich dood. Hoezo, mensenrechten? De pot verwijt de ketel ...

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer januari / februari, 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in