Overslaan en naar de inhoud gaan

Gaat Windows 10 nu Android achterna?

Microsofts afscheid van zijn traditionele ontwikkel- en releasestrategie voor Windows moest een einde maken aan diverse problemen. Daaronder ook hardnekkig gebruik van oudere Windows-versies, zoals 'plakker' Windows XP. Ondanks opdringerig upgraden van Windows 7 en 8.1 naar 10, gevolgd door automatisch updaten van dat huidige besturingssysteem, is er in de praktijk nu toch sprake van verschillende versies. En zelfs in toenemende mate. Heeft Windows 10 last van Androids fragmentatieprobleem?
Android-versies
© Google
Google

Microsoft heeft begin 2015 verklaard dat Windows 10 de laatste versie ooit zou zijn. Toen bij de vooraankondiging van het volgende computer- en tabletbesturingssysteem werd dus gelijk maar duidelijk gemaakt dat er nooit een Windows 11 zal komen. In theorie en officieel klopt dit. In de praktijk en logisch gezien klopt het niet. Want Windows 10 wordt op halfjaarlijkse basis bijgewerkt, waarbij het oorspronkelijke idee van Microsoft was om ook functionele uitbreidingen en zelfs flinke toevoegingen te brengen. Dus meer dan alleen bugfixes en security-updates brengen.

Gebruikers zover krijgen

Soms zijn de veranderingen die de grote lente- en herfst-updates brengen wat minder ingrijpend of zichtbaar. Soms zijn ze wat bescheiden, of grotendeels gericht op een bepaalde groep gebruikers. En soms zijn ze meer 'onder de motorkap'. In het verleden zou er dan een updateprobleem (correct gesteld een upgradeprobleem) kunnen optreden. Hoe krijg je als leverancier gebruikers zover om over te stappen naar een nieuwe release als de voordelen voor hun gebruik niet evident en (zeer) aanlokkelijk zijn? Versus de kosten en moeite van testen, updaten/upgraden en ander meekomend IT-werk.

In het heden van Windows 10 - en Windows-as-a-Service (WaaS) - is er geen update/upgradeprobleem, want de grote halfjaarlijkse updates worden automatisch uitgerold. Waardoor in relatief kort tijdsbestek gebruikers wel overgaan. Tot op heden dan, want er is de klad gekomen in de omarming van de nieuwste release van Windows 10. Voorheen wist elke nieuwe release in redelijk rap tempo terecht te komen op het gros van pc's en pc-tablets, met dan een bescheiden nasleep van de voorgaande versie. Dat ligt nu anders.

Actief weren

De 'markt' van Windows 10 nu blijkt nogal evenredig verdeeld over de afgelopen drie grote releases: lente dit jaar (genummerd 2004), herfst vorig jaar (1909) en lente vorig jaar (1903). En dat nu in de herfst van 2020 waarin de oktober-update van dit jaar (20H2, of Windows 10 2009) al wordt uitgerold. Opvallend, want in veel gevallen moeten gebruikers en beheerders actief iets doen om de update-boot af te houden. Niet overgaan op de nieuwste release vereist zeg maar opt-out, en waakzaamheid voor handhaving daarvan. Niet in alle gevallen overigens, want er zijn diverse pc-configuraties waar nog bekende problemen mee zijn voor 20H2 en waarvoor installatie dus geblokkeerd wordt door Microsoft. Zoals een lezer van AG Connect ook uit eigen ervaring opmerkt in een reactie op het nieuws over negeren van Windows 10-updates.

Windows 10 heeft dus te maken met een verdeelde gebruikersbasis, wat weer een remmend effect kan hebben op omarming van nieuwe technieken en functionaliteit. En dat kan weer vertragend werken voor app-ontwikkeling. Dit probleem van fragmentatie speelt bij Google's Android al jaren. Alleen is dat vooral te wijten aan de toestelmakers, die nieuwe versies van dat mobiele besturingssysteem wel of niet doorgeven voor hun smartphonemodellen. Windows 10 heeft die belemmering niet.

Geen security(nood)zaak

Hetzelfde geldt voor potentiële securityproblemen: Microsoft brengt securityfixes wel uit voor een reeks voorgaande versies van zijn besturingssysteem. Daardoor is de stok achter de deur van security niet aan de orde voor 'achterlopende' - of: behoedzamere - gebruikers van Windows 10. Dat speelt bij Windows 7 wél, net zoals bij oudere Android-versies. Microsoft lijkt dus Android achterna te gaan, maar dan wel op eigen wijze. Gefragmenteerd, maar om andere redenen en met andere bijwerkingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in