Overslaan en naar de inhoud gaan

De wet, politiek en vrienden worden met de tijd

Waar is het fundament waarop we onze samenleving bouwen? De keuzes die we in het stemhokje maken, bepalen onze interpretatie van een rechtvaardige samenleving. De veelheid aan politieke partijen laat de gekleurdheid zien wat betreft de betekenis van dit begrip. Wet- en regelgeving wordt vanuit de politiek naar de samenleving opgelegd. Wat mist is de impact op de mensen die ermee werken. We kijken naar recht als middel zonder het beoogde doel ervan terug te halen.
man-1959859_640
© CC0 Pixabay.com
CC0 Pixabay.com

Versnippering van processen leidt er vervolgens toe dat het fundament er niet meer toe doet, terwijl het daar ooit voor was bedacht. Help, huh?

Recht hebben en recht krijgen zijn twee verschillende dingen. In de praktijk kan ‘wet is wet’ namelijk een andere lading krijgen, een die voor uitsluiting kan zorgen. Nu zijn we tegenwoordig constant online en reactief. De kunst is om betekenis te geven aan een gebeurtenis in plaats van enkel erop te reageren. Dat betekent een afwisseling van deelnemen en weer afstand nemen, omdat je betrokken bent. De context meenemen, ervaring opbouwen, door betekenis te geven aan het geheel van onze waarnemingen. Bovendien is het aan ons geworden om die waarneming te identificeren, te benoemen en te delen.

Samenhang en nuancering

In hoeverre is het mogelijk om oplossingen in dialoog vorm te geven in plaats van achteraf te laten corrigeren in de rechtszaal als de boel is geëscaleerd? Sociale media zorgen ervoor dat iedere samenhang en nuancering ontbreekt in de berichtgeving. Hierdoor krijgen we slechts een deel van de werkelijkheid mee, die we in zijn geheel wel bestempelen als de realiteit. Daarmee bereiken we polarisatie, omdat oordelen en incidenten leidend worden voor de dagelijkse praktijk. We zien dit op individueel niveau en op maatschappelijk niveau; denk aan de impact van Instagram en Facebook. Hoe bouwen we een brug tussen wet- en regelgeving en de beoogde werking ervan?

We willen weten waarom wat gebeurt en verdiepende vragen stellen. Interpretatie komt voort uit denkbeelden over de wereld. Als we dat weten, hoe we de wereld zien en waarom, volgt het besef dat we heel veel niet weten. Dat is eng en daardoor kunnen we onzeker worden en in paniek raken. De vraag is of dat nodig is. Als er geen directe antwoorden of oplossingen zijn, zoals we tijdenlang gewend waren. Technologie biedt even een uitkomst met alle mogelijke oplossingen van dien. Tijdelijk is het verbindend, maar ook is de zekerheid die technologie ons kan bieden een bubbel. Dan wordt tijd je beste vriend, want vandaag is morgen het verleden.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (oktobernummer 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in