Overslaan en naar de inhoud gaan

Datagedreven ICT-oplossingen voor de urban jungle

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft tijdens een nachtelijke rondgang door het wallengebied kennisgemaakt met wat door de Amsterdamse ombudsman Arre Zuurmond als ‘urban jungle’ is betiteld. Zuurmond woont deze zomer tijdelijk midden in het centrum van de hoofdstad om zelf van dichtbij de overlast te ervaren en te onderzoeken.
Amsterdam uit de lucht
© CC BY-SA 3.0
CC BY-SA 3.0

Politie en handhavers lijken geen gezag meer te hebben. Overlast, crimineel geld, openlijke drugshandel, illegale taxi’s op de weg en lawaaiige sloepen in de grachten worden gezien als uitwassen van deze jungle. De sterke groei van het aantal toeristen zal de problemen alleen maar versterken. Halsema wil echter niet spreken van complete wetteloosheid, maar wil wel meer politie en handhavers op straat.

Een klassieke reflex vanuit de politiek die na de rondgang van de burgemeester te verwachten was. Dit zal ongetwijfeld bijdragen aan meer veiligheid en minder crimineel gedrag, maar mag niet als de ultieme oplossing worden gezien. Halsema zal ook haar aandacht moeten gaan richten op de koppeling tussen meer gezag op straat en data-analyse.

Halsema zal haar aandacht moeten gaan richten op de koppeling tussen meer gezag op straat en data-analyse

Kan ICT een oplossing bieden voor de problemen? Zuurmond, een doorgewinterde professional op het snijvlak van ICT en overheidsdienstverlening, komt na het opdoen van ervaringen in de afgelopen weken met een aantal eerste concrete voorstellen die bij uitstek geschikt zijn om met ICT te faciliteren. Bijvoorbeeld het meten van geluidsoverlast door burgers zelf, het volgen van voortvluchtigen en het traceren van gestolen auto’s en onverzekerde voertuigen. Stuk voor stuk onderwerpen die, door ICT-oplossingen ondersteund, bij de kraag gevat kunnen worden. Mits het verzamelen van data gebeurt binnen de bestaande (privacy)kaders en daar politiek-bestuurlijk efficiënt mee wordt omgegaan.

Onderwerpen die, door ICT-oplossingen ondersteund, bij de kraag gevat kunnen worden

‘Overtourism is becoming a major issue for cities across the globe’, constateert ook het World Economic Forum (WEF) op de eigen website in een recente publicatie. Dit artikel stelt dat toerisme terecht moet worden gezien als een onderdeel van een breder ‘destination management system’, waarin in ieder geval moet worden gekeken naar transport en mobiliteit, het behouden van publieke ruimte, de lokale economie, huisvesting en andere onderdelen van het dagelijkse leven. Ook hier geldt weer dat het efficiënt omgaan met data-analyse een voorwaarde is voor succesvol beleid. Politiek-inhoudelijke sturing over de lijn van wat datagedreven ICT-oplossingen kunnen betekenen (Zuurmond) is in combinatie met meer blauw op straat (Halsema) een vereiste. Dat is voor veel politici een onwennige combinatie, maar wel een onvermijdelijke.

‘We moeten dringend de ontwikkeling van de stad herdefiniëren om de rechten van de inwoners te beschermen’, concludeert het artikel op de site van het WEF. En zo is dat.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 8, 2018). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in