Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuckerberg spreekt alsnog over Facebook-fouten

Mark Zuckerberg is afgeweken van zijn eerdere plan om pas vrijdag openlijk te spreken over de affaire van misbruikte Facebook-data. De CEO van 's werelds grootste social network heeft in een Facebook-post en media-interview spijt betuigd, excuses aangeboden en zelfs openlijk over regulering gesproken.
Mark Zuckerberg
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Facebooks hoogste baas heeft na vier dagen stilte toch besloten naar buiten te treden. Aanvankelijk was de stilteperiode ingelast om tijd te hebben voor het verkrijgen van duidelijkheid over het oogsten en vervolgens misbruiken van data van Facebook-gebruikers. Dit is gedaan door analyticsfirma Cambridge Analytica dat ervan wordt beschuldigd de Amerikaanse presidentsverkiezingen te hebben gemanipuleerd.

Sorry, overzicht en stappen

CEO Zuckerberg heeft eerder al toegegeven dat het door hem opgerichte Facebook in deze zaak fouten heeft gemaakt. De topman is daarbij toen niet zover gegaan dat hij excuses aanbood of inhoudelijk inging op de affaire en de daarover ontstane ophef. Dat heeft hij nu wel gedaan, en iets eerder dan eerst gepland.

In een post op zijn eigen social network trekt de Facebook-baas het boetekleed aan en geeft hij een overzicht van de gebeurtenissen én de stappen die zijn bedrijf zet om "deze belangrijke zaak" aan te pakken. "We hebben een verantwoordelijkheid om jullie data te beschermen", schrijft hij in zijn openbare bericht. "En als we dat niet kunnen doen dan verdienen we jullie niet", verzekert hij de gebruikers van Facebook.

'Jaren geleden al gedaan'

"Het goede nieuws is dat we de belangrijkste stappen om herhaling te voorkomen jaren geleden al hebben genomen. Maar we hebben ook fouten gemaakt, er is meer werk te doen, en we moeten deze taak op ons nemen en doen." De affaire van dit omvangrijke datamisbruik is al in 2013 begonnen, toen een onderzoeker van de Cambridge University een datavergarende quiz-app voor persoonlijkheidstesting had gemaakt. Via de initiële 300.000 gebruikers van deze app was de data van tientallen miljoenen mensen toegankelijk en door die app ook daadwerkelijk vergaard.

In een interview met CNN betuigt Zuckerberg spijt dat het grootschalige datamisbruik, van wel 50 miljoen Facebook-gebruikers, is gebeurd. Hij geeft daarbij ook aan dat regulering van social media zoals Facebook misschien wel nodig is. "Ik denk dat de vraag meer is: 'Wat is de juiste regelgeving?' in plaats van 'Ja of nee, zouden we gereguleerd moeten worden?'."

Eerder deze week was het plan nog om pas vrijdag voor het eerst Facebook-personeel toe te spreken over het massale naar buiten gaan van gebruikersgegevens. Daarbij zou Zuckerberg naar verwachting samen met operationeel eindverantwoordelijke Sheryl Sandberg ook ingaan op vragen over de kwestie. Dit zou via een interne live-videoverbinding worden gedaan voor Facebook-werknemers wereldwijd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in