Overslaan en naar de inhoud gaan

Witte Huis: Noord-Korea achter WannaCry

De regering van president Trump beschuldigt Noord-Korea openlijk ervan dat het land achter de cyberaanval met de gijzelingssoftware Wannacry zat in mei van dit jaar. Tom Bossert, de veiligheidsadviseur van president Trump, zegt in de Wall Street Journal dat "Noord-Korea rechtstreeks verantwoordelijk is voor de wijdverspreide aanval, die miljarden heeft gekost."
Noord-Korea
© CC0 Pixaay.com
CC0 Pixaay.com

De Britse regering had Noord-Korea in oktober ook al van de aanval beschuldigd. Het Witte Huis zal de beschuldiging naar verwachting vandaag in een verklaring officieel herhalen. Noord-Korea heeft altijd alle betrokkenheid bij de cyberaanval ontkend.

De Amerikaanse regering heeft met "een zeer hoge mate van zekerheid" vastgesteld dat een hackersgroep Lazarus Group, die werkt voor de Noord-Koreaanse overheid, de WannaCry-aanval heeft uitgevoerd. De beschuldiging is volgens de medewerker bedoeld om het regime in Noord-Korea verantwoordelijk voor zijn daden te stellen en "toekomstige aanvallen moeilijker te maken".

WannaCry wist in een paar dagen tijd honderdduizenden computersystemen in 150 landen te besmetten. De systemen werden vergrendeld en de makers eisten omgerekend enkele honderden euro's in bitcoins. Zo werden in Groot-Brittannië meerdere ziekenhuizen getroffen. De gijzelsoftware kon worden gestopt toen een Britse onderzoeker een soort uitknop in de code ontdekte.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in