Overslaan en naar de inhoud gaan

WiFi loopt in NL nog voor op mobiel

Nederland behoort tot de groep landen waar Wi-Fi verbindingen nog altijd sneller zijn dan mobiele netwerken. Dit is te danken aan de voorsprong van een goede fixed infrastructuur. In veel landen biedt mobiel echter sneller dataverkeer dan Wi-Fi. Dit is al het geval in 33 landen.
wifi

In België, Noorwegen, Hongarije en Bangladesh is er al geen significant verschil meer tussen de downloadsnelheden van Wi-Fi en mobiele netwerken, stelt OpenSignal. De maker van de gelijknamige app om dekking van mobiele netwerken in kaart te brengen, heeft een rapport uitgebracht over de staat van Wi-Fi versus 3G/4G. Dit rapport, opgesteld met het oog op de nabije komst van het flink snellere 5G, is de weerslag van een onderzoek dat is uitgevoerd naar mobiel gebruik in 80 landen.

Wereldwijde trend

In 33 landen ervaren smartphonegebruikers al gemiddelde downloadsnelheden die bij mobiele netwerken hoger liggen dan bij Wi-Fi verbindingen. Opvallend is dat het hierbij gaat om zowel rijkere landen (zoals Australië) als ook minder welvarende landen (zoals Libanon). "In drie hoog ontwikkelde geografische gebieden - Hong Kong, Singapore en de Verenigde Staten - loopt de mobiele ervaring tegendraads aan de wereldwijde trend", schrijft OpenSignal in het rapport dat deze maand is gepubliceerd. Wi-Fi is in die drie gebieden aanmerkelijk sneller dan 3G/4G.

Nederland behoort ook tot de uitzonderingslanden, zij het met een veel minder groot verschil tussen Wi-Fi en mobiel. In ons land ligt de gemiddelde downloadsnelheid voor Wi-Fi op 43,8 Megabit per seconde (Mbps), terwijl mobiele verbindingen hier gemiddeld 37,1 Mbps halen. In Hong Kong is dat respectievelijk 53,3 en 14,7 Mbps, in Singapore 72,8 en 38,8 Mbps, en in de VS 42,4 en 17,2 Mbps. De verschillen tussen Wi-Fi en 3G/4G zeggen enerzijds iets over de mobiele datanetwerken in landen en gebieden, maar hebben anderzijds ook te maken met de achterliggende fixed infrastructuur waar Wi-Fi verbindingen mee zijn verbonden.

En uploadsnelheden

Daarnaast speelt bij bepaalde toepassingen ook uploadsnelheid een belangrijke rol. De trends in uploadsnelheden volgen over het algemeen wel die van downloadsnelheden, stelt OpenSignal in zijn rapport. Landen met grote downloadverschillen tussen Wi-Fi en 3G/4G hebben meestal ook grote uploadverschillen. In slechts vier landen hebben gebruikers wel snellere downloads via 3G/4G dan via Wi-Fi, maar géén snellere uploads. Dit zijn Frankrijk, Taiwan, Koeweit en Ecuador.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in