Overslaan en naar de inhoud gaan

'Wi-Fi dataslurpen kost Google maar 13 miljoen dollar'

Google zou op het punt staan om een bescheiden bedrag van 13 miljoen dollar te betalen voor zijn privacyschending met Wi-Fi sniffing van 2006 tot 2010. Rondrijende SteetView-auto's die straten en gebouwen fotografeerden bleken ook data van openstaande draadloze netwerken te verzamelen. Met de aanstaande schikking maakt Google een einde aan een Amerikaanse rechtszaak hierover die in 2010 is aangespannen.
StreetView-auto
© Google
Google

Google heeft toentertijd al verklaard dat de datavergaring onbedoeld was en het werk van een enkele ingenieur. De rondrijdende StreetView-auto's bleken code aan boord te hebben die data opving en opsloeg van onbeveiligde draadloze netwerken die de wagens tegenkwamen op hun routes. Daarbij zijn e-mailberichten maar ook gebruikersnamen en wachtwoorden onderschept. Dit heeft internationaal tot ophef, onderzoeken en aanklachten geleid.

Wi-Fi moet versleuteld

In de vervolgens aangespannen rechtszaken heeft de zoek- en ads-reus geargumenteerd dat Wi-Fi netwerken zonder encryptie eigenlijk zijn te beschouwen als openbare radiostations. Het 'luisteren' daarnaar zou dus helemaal geen privacyschending zijn, aldus Google's juristen. De Amerikaanse rechter heeft dat argument afgewezen en het hoger beroep dat Google had aangespannen, is dan ook eind 2013 afgewezen. In diverse andere landen hebben privacytoezichthouders eigen onderzoeken ingesteld en Google op de vingers getikt en beboet.

Daar bovenop komt nu nog een schikking, die volgens persbureau Bloomberg op het punt van goedkeuring staat. Daarbij zou Google een bescheiden 13 miljoen dollar betalen, die dan overigens níet ten goede komt aan consumenten van wie het Wi-Fi verkeer is afgetapt door de StreetView-auto's. In plaats van vergoeding voor die benadeelden wordt het schikkingsbedrag verdeeld onder privacy-organisaties voor consumenten. Daarnaast moet Google de vergaarde gegevens vernietigen en moet het consumenten voorlichten hoe zij hun draadloze dataverkeer kunnen beveiligen .

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in