Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetenschappers bezorgd: 'CoronaMelder te afhankelijk van Google en Apple'

Het Rathenau Instituut is bezorgd over de ontwikkeling van de Nederlandse corona-app CoronaMelder. De reden daarvan is onder meer de mogelijke afhankelijkheid van Apple en Google. Daarnaast vraagt het instituut zich af of het middel niet ‘te zwaar’ is en of gegevens voldoende beschermd worden.
Apple-corona-google
© CC0 - AG Connect
CC0 - AG Connect

De nieuwe corona-app is volgens Rathenau Instituut een inbreuk op rechten van burgers, die alleen gerechtvaardigd is als de app op een effectieve manier geïntegreerd kan worden in de publieke gezondheidsinfrastructuur. “Het is belangrijk dat er bijvoorbeeld voldoende testmogelijkheden zijn en voldoende capaciteit bij de GGD’s voor bron- en contactonderzoek”, zo schrijft het instituut in een brief aan de Tweede Kamer.

Informatievoorziening summier

Het Rathenau Instituut noemt de informatievoorziening van het kabinet over Coronamelder ‘erg fragmentarisch’. Er zijn diverse kwesties waarover meer duidelijkheid gewenst is. Deze gaan onder meer over de grenzen aan het schenden van privacy van burgers. “Een overheid mag dit doen wanneer het noodzakelijk is om de volksgezondheid te beschermen, maar het is de vraag of deze app daarvoor niet een te zwaar middel is, gezien de onnauwkeurigheid ervan en alle risico’s op onzorgvuldigheden in het meldingsproces eromheen.”

Google en Apple

Ook vreest het Rathenau de afhan­ke­lijkheid van Google en Apple. “CoronaMelder kan ervoor zorgen dat de publieke gezondheidsinfrastructuur te afhankelijk wordt van Google en Apple die het onderliggende systeem voor de app leveren én beheren. Die bedrijven bieden geen volledig inzicht in het systeem, waardoor controle op veiligheid onmogelijk is.” Het is voor de techreuzen volgens het Rathenau Instituut ‘vrij eenvoudig’ om de data die de app levert te combineren met de gegevens die ze al over hun klanten hebben verzameld.  

De volledige publicatie van Rathenau Instituut is hier te vinden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in