Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkloosheid neemt verder af, maar marginaal

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde gegevens van UWV WERKbedrijf. De teller stokte eind juli op 18.587 niet-werkende IT-professionals die bij de uitkeringsinstantie staan ingeschreven als werkzoekend. Eind juni van dit jaar waren dat er nog 18.807. Dat is een afname van nog geen 1,2 procent. Op jaarbasis daalde de werkloosheid onder IT-professionals in ons land met 3,1 procent.
werkloos, baan, arbeidsmarkt
© Pixabay
Pixabay

De afname van de werkloosheid is in lijn met de landelijke trend: het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vanochtend dat de werkloosheid in Nederland in juli opnieuw gedaald is. Zo’n 6 procent van de beroepsbevolking is momenteel werkloos, terwijl in juni nog 6,1 procent van de beroepsbevolking ongewenst geen betaalde baan had.

Afname werkloosheid in IT blijft achter

De werkloosheid toont sinds februari 2014 een dalende lijn, maar dat geldt niet voor de werkloosheid onder IT-professionals. Daar is pas sinds enkele maanden sprake van een lichte afname van het aantal werklozen, terwijl de vraag naar bepaalde IT-specialisten al veel langer enorm aan het stijgen is. De kloof op de IT-arbeidsmarkt is volgens UWV zorgwekkend. Vandaar dat de instantie betrokken is bij diverse om- en bijscholingsinitiatieven. “Bedrijven hebben met name moeite om vacatures op hoger en wetenschappelijk niveau te vervullen, bijvoorbeeld voor developers en programmeurs in specifieke talen, testers, security specialisten en business analisten. De gestegen vraag voor deze functies is het gevolg van technologische ontwikkelingen als Cloud Computing, Big Data en Cyber Security”, aldus Marieke Duijndam, landelijk adviseur werkgeversdiensten bij UWV.

Vaak sprake van mismatch

Tegelijkertijd is er volgens UWV sprake van een oververtegenwoordiging van mbo-studenten ten opzichte van de vraag vanuit werkgevers. Positief is wel dat een aanzienlijk deel van de mbo-studenten informatie- en communicatietechnologie doorstroomt naar vervolgonderwijs. Ook oudere IT-professionals (45 jaar en ouder) hebben het relatief moeilijk om, als ze eenmaal hun baan hebben verloren, weer aan de bak te komen. “Werkgevers laten die groep vaak links liggen en dat is volgens Duijndam een gemiste kans. “Deze groep brengt veel ervaring mee en heeft veel expertise op het gebied van IT. Doordat de ontwikkelingen in de IT razendsnel gaan, kan er sprake zijn van een mismatch. Maar mijn ervaring is dat deze groep zich graag wil blijven ontwikkelen. Ze zullen ook wel moeten, want we moeten straks doorwerken tot ons 70e.”

Daling in drie categorieën

De werkloosheid is gedaald in alle categorieën die UWV sinds begin dit jaar hanteert in de ICT: specialisten, vakspecialisten en managers. Het herstel was het grootst voor ICT-specialisten: eind juli telde ons land 9.386 werkloze specialisten ICT, tegen 9.532 een maand eerder. In de categorie werkloze vakspecialisten ICT daalde het aantal werklozen in een maand tijd van  5.759 naar 5.698. Tot slot nam het aantal werkloze ICT-managers maar nauwelijks af, namelijk van 3.516 naar 3.503.

Meer vertrouwen in toekomst

Deze week bleek overigens uit onderzoek van werving- en selectiebureau PageGroup dat Nederlandse werkzoekenden optimistisch zijn over de toekomst van de arbeidsmarkt en de economie in Nederland. Uit recent onderzoek blijkt dat 66 procent van de Nederlandse kandidaten tussen de 30 en 49 gelooft dat de arbeidsmarkt verbetert. Oudere kandidaten zijn desondanks gematigder over hun kansen op een nieuwe baan. Van alle werknemers en werkzoekenden ouder dan 49 jaar denkt slechts 47 procent dat de arbeidsmarkt verbetert. Dat is een stuk minder dan in sommige van de omringende landen. Zo denkt 77 procent van de kandidaten in Duitsland in dezelfde leeftijdsgroep dat de kansen op de arbeidsmarkt toenemen. De uitkomsten van het onderzoek staan hier.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in