Overslaan en naar de inhoud gaan

Video wordt standaard afgeknepen door telco's VS

De in de VS afgeschafte wettelijke verplichting tot netneutraliteit laat telecomaanbieders vrij om bepaalde soorten internetverkeer te beperken. De argumentatie van voorstanders is dat deze vrijheid nodig is om netwerkverstopping te voorkomen. In de praktijk blijken Amerikaanse telco's online-video bijna constant te beperken, zo blijkt uit uitgebreid onderzoek.
YouTube logo
© Google
Google

Een jaar lang onderzoek met daarbij 650.000 praktijktests wijst uit dat Amerikaanse aanbieders van mobiele dataverbindingen netneutraliteit aan hun laars lappen. In de Verenigde Staten is de wettelijke verplichting tot gelijke behandeling van verschillende soorten dataverkeer afgeschaft door telecomtoezichthouder FCC (Federal Communications Commission). De redenatie van de door Republikeinen gedomineerde toezichthouder - en van telecombedrijven - is dat netneutraliteit in de praktijk wel tot zijn recht komt. Dit blijkt niet het geval te zijn.

'Niet vanwege overbelasting'

Afknijpen van relatief zware soorten netwerkverkeer (zoals online-video) zou volgens tegenstanders van netneutraliteit nodig kunnen zijn om netwerkverstopping te voorkomen, of tegen te gaan. "Ze doen het constant, 24/7, en het is niet gebaseerd op netwerken die overbelast zijn", vertelt universitair docent David Choffnes aan persbureau Bloomberg. Hij is als onderzoeker verbonden aan de Northeastern University waar een team samen met onderzoekers van de University of Massachusetts Amherst het afknijpen van internetverkeer heeft onderzocht.

Uit hun onderzoek komt naar voren dat AT&T, T-Mobile, Sprint en Verizon allemaal in meer of mindere mate video afknijpen. In 70 procent van de gevallen beperkt AT&T de doorgifte van Netflix-video's, en in 74 procent de toegang tot Googles YouTube. Opvallend genoeg is er bij AT&T geen sprake van afknijpen voor Amazons videodienst Prime Video. Laatstgenoemde videoplatform wordt door T-Mobile in 51 procent van de testgevallen afgeknepen. Die mobiele internetaanbieder legt videobeldienst Skype geen belemmeringen in de weg en beperkt video's van YouTube-alternatief Vimeo nauwelijks.

App-metingen en sim-kaarttests

Het onderzoek is van begin 2018 tot begin 2019 uitgevoerd, met medewerking van zo'n 126.000 smartphonegebruikers wereldwijd. Zij hebben de app Wehe geïnstalleerd om hun internetverbindingen te laten testen. De onderzoekers hebben ook zelf sim-kaarten van de grote Amerikaanse providers aangeschaft om verbindingssnelheden voor verschillende soorten verkeer te meten. Hun bevindingen zijn vervat in een rapport dat nu net is vrijgegeven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in