Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitleveringszaak Autonomy-CEO over HPE-fraude begin 2021

De zitting van de Britse rechtbank over het uitleveringsverzoek van de VS is nu gepland om in februari komend jaar plaats te vinden. Naar verwachting wordt diezelfde maand dan uitspraak gedaan of voormalig Autonomy-CEO Mike Lynch wordt uitgeleverd aan de Amerikaanse overheid. Daar staat hem een strafrechtelijke zaak te wachten, terwijl in Groot-Brittannië nog de aanklacht van HPE tegen hem loopt. In laatstgenoemde wordt naar verwachting op z'n vroegst in mei komend jaar uitspraak gedaan.
BEC-fraude

Ex-CEO Lynch van het door HP overgenomen Autonomy vecht het uitleveringsverzoek van de Amerikaanse overheid aan. De datum voor de zitting hierover is gisterochtend vastgelegd, na nog enige verwarring daarover, meldt de Britse ICT-nieuwssite The Register nu. In de zomer van 2011 heeft HP - wat zichzelf later heeft gesplitst in HP Inc. en HPE (HP Enterprise) - voor zo'n 11 miljard dollar het Britse bedrijf Autonomy overgenomen. Die leverancier van analytics-software voor Big Data heeft de nieuwe eigenaar in korte tijd echter een afschrijving van bijna 9 miljard dollar gekost. Vanwege 'onregelmatigheden' in de boekhouding.

Fouten door auditor

HPE en aanklagers van de Amerikaanse overheid menen dat er sprake is van het opkloppen van de financiële gegevens van Autonomy, voor en vóór de verkoop. Uiteindelijk heeft HPE eind 2016 zijn Autonomy-divisie samen met andere enterprise-software doorverkocht: aan het Britse IT-bedrijf Micro Focus. Ondertussen loopt er nog de Britse aanklacht van HPE tegen voormalige Autonomy-kopstukken, en daarnaast wil ook de Amerikaanse overheid nog Lynch voor de rechtbank krijgen.

Over de dreigende strafzaak in de Verenigde Staten wordt op 8 februari 2021 een zitting voor de Britse rechter gehouden. De Britse ondernemer Lynch ontkent alle beschuldigingen. Hij wijst erop dat auditor Deloitte de boeken van Autonomy heeft gecontroleerd en goedgekeurd. Vorige maand is Deloitte echter door financieel toezichthouder FRC (Financial Reporting Council) beboet à 15 miljoen pond voor ernstige en herhaaldelijke fouten in het auditen van Autonomy voor de overname door HPE.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in