Overslaan en naar de inhoud gaan

Ubuntu-gebruikers krijgen weer hun zegje in de distro-koers

Een sneer van een Ubuntu-ontwikkelaar, wat tegenwerpingen van Canonical-oprichter en CEO Mark Shuttleworth en vervolgens een enthousiaste vrijwilliger waren de elementen die nodig waren om nieuw leven te blazen in de zieltogende gebruikersvertegenwoordiging.
developer
© CC by 2.0: Pixabay
CC by 2.0: Pixabay

De rol van de Ubuntu Community Council in de bepaling van de strategie van de Linux-distributie was de afgelopen zes jaar ingezakt. De reden was het vertrek van de enthousiaste community-leider Jono Bacon, analyseert ZDNet. Maar Mark Shuttleworth heeft er ook weinig aan gedaan om de gemeenschap te betrekken bij de strategie, uitte Ubuntu developer bkerensa zijn ongenoegen daarover in een post. "Mark ziet niet langer een toegevoegde waarde in de community", luidde zijn aanklacht. Die vervolgde hij met een oproep aan Shuttleworth om netjes een Ubuntu Foundation op te richten waarbij in het bestuur zowel Caninocal-medewerkers als Ubuntu-gebruikers zijn vertegenwoordigd.

Handschoen opgepakt

Shuttleworth sputterde eerst wat tegen dat hij zich volledig had gericht op het succes van Ubuntu op de desktop, en daarnaast dat het werk aan de rol van Ubuntu in de cloud, bij de ontwikkeling van Internet of Things en Kubernetes al zijn aandacht opeiste. Bovendien verklaarde hij de verminderde rol van de gemeenschap uit een gebrek aan interesse daarvoor bij de ontwikkelaarsgemeenschap zelf. Die handschoen werd snel opgepakt door Walter Lapchynski, zelf Ubuntu-ontwikkelaar. Hij schoof zichzelf naar voren als iemand die zich wil inzetten voor het opnieuw activeren van het gemeenschapsoverleg.

Na overleg afgelopen weekend kondigen Shuttleworth en Lapchynski nu een verkiezing uit te schrijven voor zeven zetels met een termijn van twee jaar. Na een inschrijfperiode tot 29 september volgt een verkiezing waaraan alle leden van de Ubuntu Community aan deel kunnen nemen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in