Overslaan en naar de inhoud gaan

Tesla Autopilot (nog) uitgeschakeld op Europese Model 3-auto's

De eerste Europese eigenaren van een Tesla Model 3 kunnen nog niet gebruikmaken van de bekende Autopilot-functie. Tesla heeft de semi-autonome autosoftware uitgeschakeld omdat het nog wacht op goedkeuring van de RDW. Die goedkeuring wordt volgende week verwacht, waarna de fabrikant via een software-update de Autopilot mag activeren.
Tesla
© Tesla
Tesla

Tesla is deze week begonnen met uitleveren van de eerste Model 3-auto's aan Europese klanten. De verkoopstart volgt een paar weken na 'type'-goedkeuring van de RDW, de Nederlandse overheidsinstantie die over het goed- en afkeuren van nieuwe automodellen gaat. De beslissing van de RDW geldt voor alle EU-landen, waardoor Tesla zijn Model 3 nu in heel Europa mag leveren. De Autopilot-functie is echter uitgeschakeld, zo melden de eerste klanten. Dat klopt, meldt Tesla aan The Los Angeles Times. De RDW moet de Autopilot namelijk nog goed- of afkeuren. Tot die tijd mag hij niet gebruikt worden op Europese wegen, bevestigt een woordvoerder van de RDW. 

Goedkeuring wordt snel verwacht

Dat de overheidsinstantie de Autopilot nog niet heeft beoordeeld, is opvallend. De Tesla Model S en X zijn al langer te koop en gebruiken dezelfde Autopilot-software als de 3. Volgens Tesla is er niets geks aan de hand en zijn alle vereiste tests afgelegd. De goedkeuring van de RDW volgende week verwacht, aldus een Tesla-zegsman. De Autopilot-functie wordt daarna via een software-update geactiveerd op Europese Model 3's zodat de auto's - eenmaal geactiveerd - semi-autonoom kunnen rijden. 

Overigens is de Autopilot-software niet standaard ingebouwd in de Model 3. Europese klanten betalen er 5300 euro extra voor bij het samenstellen van de auto, of 7400 euro als ze de Model 3 zonder Autopilot kiezen en de software later tóch willen gebruiken. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in