Overslaan en naar de inhoud gaan

Techsector VS krijgt kartelonderzoek over zich heen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie begint een kartelonderzoek naar grote technologiebedrijven in de Verenigde Staten. Het ministerie heeft dit nu bevestigd, kort nadat zakenkrant The Wall Street Journal het op basis van ingewijde bronnen al heeft onthuld. Het zou gaan om grote namen als Amazon, Google-moeder Alphabet, Apple en Facebook.
Vrouwe Justitia
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Het onderzoek van Justitie draait om mogelijke concurrentieverstoring door de grote techbedrijven, wist The Wall Street Journal vlak voor de officiële aankondiging al te melden. Zij zouden hun dominante posities hebben misbruikt om hun marktmacht te behouden en vergroten op het gebied van internetplatforms, sociale media en webwinkeldiensten. Dit zou dan niet alleen nieuwkomers benadelen, maar ook innovatie smoren en consumenten benadelen. Op de aandelenbeurzen in New York zijn de koersen van techbedrijven door deze berichten omlaag gegaan in de nabeurshandel.

Search, social en sommige shops

Het kartelonderzoek moet aantonen "of en hoe toonaangevende online platforms hun marktpositie hebben behaald en zich bezighouden met praktijken die de concurrentie hebben beperkt, innovatie hebben belemmerd, of anderszins klanten hebben benadeeld", luidt de verklaring van het ministerie. De bedrijven die op de korrel worden genomen, worden nu niet bij naam genoemd. Maar het onderzoek richt zich onder meer op de zorgen die er zijn op het gebied van "zoeken, sociale media en een aantal online-retaildiensten".

Daar lijken respectievelijk Google (en diens moederbedrijf Alphabet), Facebook en Amazon mee te worden bedoeld. Mogelijk is ook Apple in het vizier. De iPhone-maker is weliswaar geen speler van belang op het gebied van search of social media, maar heeft wel een machtspositie in zijn app store en bepaalt zoekresultaten voor apps van zichzelf en van concurrenten.

Miljarden plus miljoenen

De aankondiging van het onderzoek komt een dag voordat de Amerikaanse toezichthouder FTC naar verluidt zal bekendmaken dat Facebook een boete opgelegd krijgt van 5 miljard dollar wegens verschillende privacyschandalen. Daarnaast staat het social network op het punt om een schikking van 100 miljoen dollar te treffen met beurswaakhond SEC. Bij beide schikkingen speelt de kwestie van Cambridge Analytica, die de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers zonder permissie wist te oogsten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in