Overslaan en naar de inhoud gaan

Soepele updates verplicht voor Android 11

Android 11 brengt smartphonemakers verplicht gebruik van een feature voor vlottere updates van het mobiele besturingssysteem. De opzet van een dubbele systeempartitie is afkomstig van Google's Chrome OS en zit al sinds Android 7 in dat andere Google-platform. Het vereiste gebruik van functie voor 'naadloos updaten' is gespot in de code voor Android 11.
Android mascotte
© Google
Google

Google vereist in Android R, wat de elfde versie is van dat mobiele besturingssysteem, dat afnemers de Virtual A/B-functie gaan gebruiken. Toestellen die uitkomen met Android 11 moeten dan dus een dubbele systeempartitie (A en B) hebben waarmee updaten voortaan veel soepeler gaat. Updates voor het besturingssysteem worden dan namelijk op de achtergrond toegepast op de niet-actieve partitie, waarna die het overneemt van de draaiende partitie. Vervolgens wordt die oudere versie dan weer bijgewerkt.

Updaten en upgraden

De verplichting voor gebruik van deze functie, die al sinds versie 7.0 in Android zit, blijkt uit code die is ingediend voor Android 11. Dit is ontdekt door XDA Developers. In de praktijk worden de A/B-partities niet door alle toestelmakers ingezet, aangezien dit opslagruimte kost. Deze besparing op beschikbare opslagruimte kost de eindgebruiker dan echter wel update-tijd.

De verplichting voor Android 11 betreft overigens alleen nieuwe toestellen. Het upgraden van al uitgebrachte smartphones brengt dus niet per definitie gebruik van de dubbele partities met zich mee. Dat kan dus niet alleen bij de initiële upgrade maar ook bij latere updates en versie-upgrades nog altijd veel installatietijd kosten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in