Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimme bot gaat recruiterspam te lijf

Om de bergen mail die recruiters versturen naar IT’ers te selecteren en beantwoorden, kun je als IT’er ook gebruikmaken van een bot. De tool Reply.id is een slimme mailbeantwoorder in een Gmail-mailbox.
Bellen met een robot
© Shutterstock
Shutterstock

De tool noemt zichzelf een slimme Gmail-filter. Het detecteert de mails die komen van recruiters door de inbox te analyseren met een algoritme. Alle wervingsmails worden in een map ‘Job Proposal’ gezet. Daarna verzendt de bot automatisch een link naar alle afzenders van deze mail.

Een recruiter die klikt op de link gaat naar de bot die allerlei vragen stelt over de functie waarvoor de IT’er wordt benaderd. Aan de hand van de vragen matcht de bot de functie aan het profiel dat de IT’er heeft ingevuld. In de mailbox van de gebruiker wordt dat op basis van een aantal sterren getoond.

Irrelevante mails

De bot zegt in te spelen op het gegeven dat IT’ers vaak veel irrelevante mails krijgen van recruiters. AG Connect schreef daar eerder al over. IT’ers vinden het niet per se vervelend om benaderd te worden door een recruiter, slechts 10 procent noemt het storend in het onderzoek dat we deden in samenwerking met Berenschot.

De ergernis zit vooral in dat recruiters niet altijd de kennis hebben in te schatten of een IT’er past bij een functie. Developer Rob Janssen: “Een recruiter die me werft omdat ik kennis zou hebben van Java heeft zich niet verdiept in het veld. Ik heb ervaring met JavaScript. Dat is iets heel anders.” De bot van Reply.id zou dat moeten ondervangen, omdat ook de vaardigheden worden gevraagd.

De tool is overigens alleen in het Engels te gebruiken. Mocht je ook willen reageren op Nederlandse mails dan is het bouwen van een eigen bot een oplossing. Front End Developer Kevin beschrijft in een post op Dev.to hoe hij zijn eigen bot bouwde voor Facebookmails.

IT’ers zijn gewild, blijkt uit het onderzoek AG Connect en Berenschot van afgelopen zomer. Zo’n 80 procent van de IT-professionals is het afgelopen jaar door een recruiter benaderd. De meeste IT’ers worden maandelijks door een recruiter benaderd, zzp’ers krijgen zelfs wekelijks een aanbod voor een baan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in