Overslaan en naar de inhoud gaan

Sjoemelsoftware samen oplossen, beveelt rechter VS

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC en automaker Volkswagen moeten proberen er samen uit te komen in het geschil over sjoemelsoftware voor vervuilende dieselmotoren. Dat heeft een Amerikaanse federale rechter in de zaak aan de strijdende partijen laten weten. Volgens hem pakt een onderling akkoord voor alle partijen voordeliger uit. Hij geeft ze daarvoor tot 4 oktober de tijd.
VW dieselmotor
© Volkswagen
Volkswagen

De SEC spande eerder een rechtszaak aan tegen het Duitse autoconcern. Volkswagen wordt er door de SEC van verdacht investeerders te hebben misleid door informatie over het gesjoemel achter te houden. Senior rechter Charles Breyer zei nu dat procederen een kostbare aangelegenheid zal worden. Hij beveelt de twee partijen om te proberen het omvangrijke emissieschandaal in overleg de wereld uit te helpen. De SEC doet al formeel onderzoek naar de zaak sinds begin 2017.

Milieutests detecteren

Het dieselschandaal is in september 2015 aan het licht gekomen. Volkswagen gaf toen toe op grote schaal emissietesten om de tuin te hebben geleid, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De wagens wisten milieukeuringen voor wettelijke uitstootnormen te bedriegen door te detecteren wanneer ze aan tests werden onderworpen. Het rijgedrag was dan namelijk anders; bijvoorbeeld lange afstanden rijden zonder bochten te nemen, op een stationair testplatform.

De door Volkswagen gebruikte sjoemelsoftware injecteerde dan meer van een speciale vloeistof (AdBlue) in de dieseluitstoot om de hoeveelheid uitgestoten stikstofoxide te verminderen. Het hogere designdoel achter deze frauduleuze software was om de AdBlue-voorraad aan boord van een dieselauto langer mee te laten gaan bij regulier rijgedrag. Dit had dan echter wel als gevolg dat Volkswagens dieselwagen uitstootregels schonden en milieutests bedrogen. De kwestie heeft Volkswagen al vele miljarden gekost.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in