Overslaan en naar de inhoud gaan

Samsungs Linux op DeX stopt door Android 10

Na twee jaar stopt de mogelijkheid om Linux-distributies te draaien op geselecteerde Samsung-smartphones. Volgens de fabrikant biedt het nieuwe Android 10 geen ondersteuning voor de feature. De reguliere DeX-functies blijven wel beschikbaar.
© Samsung
Samsung

Bètagebruikers hebben een e-mail met uitleg ontvangen van Samsung, schrijft onder meer Tweakers. Het Linux op DeX-programma werkt nu op een aantal Samsung-toestellen met Android 9, maar na een update naar Android 10 is de functionaliteit niet meer beschikbaar. Samsung stelt dat de nieuwe software, afkomstig van Google, niet geschikt is voor het Linux-programma.

Android 10 beëindigt Linux-programma

Samsung test op dit moment een Android 10-bèta voor nieuwere Galaxy-smartphones. In de komende maanden worden die toestellen bijgewerkt, oudere modellen volgen daarna. Wie zijn toestel geüpdatet heeft naar 10, kan niet meer terug naar 9, waarschuwt de fabrikant. Nieuwe Galaxy-telefoons komen standaard met Android 10 en ondersteunen daarom geen Linux op DeX, is in de e-mail te lezen. 

Dit kon je met Linux op DeX

Het Linux op DeX-programma werd in 2017 in bètavorm gelanceerd voor geselecteerde (duurdere) Samsung Galaxy-smartphones. Wie zijn telefoon met het los verkrijgbare DeX-station verbond, kon kiezen tussen de reguliere DeX-software of de Linux-versie. Zo kon je Linux-desktopomgevingen als Ubuntu 16.04 LTS voor ARM64 draaien op een mobiele telefoon. Samsung richtte de Linux-versie op ontwikkelaars en moet na twee jaar bèta's draaien stoppen. 

Normale DeX blijft

De normale versie van DeX blijft wel gewoon bestaan. Hiermee kun je je duurdere Galaxy-smartphone aansluiten op een monitor, toetsenbord en muis en hem zo als computer gebruiken. Bij oudere toestellen als de Galaxy S8 is daar een DeX Station voor nodig, later kwam er een DeX Pad. De Note 9, S10 en Note 10 ondersteunen DeX via een usb-c-naar-hdmi-kabel. Het toetsenbord en muis verbind je via bluetooth of door de kabels in de monitor te steken, mits dit ondersteund wordt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in