Overslaan en naar de inhoud gaan

Regering VS wil nationale AI-cloud voor onderzoek

Een reeks universiteiten en techbedrijven in de Verenigde Staten hebben hun steun uitgesproken voor een wetsvoorstel dat een nationale cloud voor AI-onderzoek beoogt. Het door Democraten én Republikeinen ingediende voorstel moet onderzoek naar en ontwikkeling van kunstmatige intelligentie een flinke boost geven voor de VS.

De zogeheten National AI Research Resource Task Force Act is sluw als amendement toegevoegd aan de omvangrijke en belangrijke National Defense Authorization Act. De eerste stap voor het opzetten van een nationale AI-cloud voor Amerikaanse wetenschappers is het instellen van een taskforce, bestaande uit overheidsmedewerkers, wetenschappers en ook de IT-industrie. Deze groep heeft dan de taak om een roadmap te formuleren voor de ontwikkeling en ook het onderhoud van zo'n rekenplatform voor kunstmatige intelligentie. Deze taakgerichte cloud moet dan wetenschappers toegang geven tot massale rekenkracht en omvangrijke datasets waarmee ze dan AI-onderzoek kunnen uitvoeren.

AI-wapenwedloop met China

AI heeft een flinke impact op het leven van consumenten en dat op veel verschillende manieren, stelt één van de senatoren achter het wetsvoorstel. Maar de ware potentie van AI om de maatschappij te verbeteren moet nog worden ontdekt door onderzoekers, aldus Democraat Anna Eshoo. Het samenvoegen van data, rekenkracht en onderwijsmiddelen voor onderzoekers in de hele VS moet ervoor zorgen dat het land vooroploopt op AI-gebied. Eshoo spreekt van het behouden van de wereldwijde voorsprong.

Het wetsvoorstel om Amerikaans AI-onderzoek te bevorderen, is een reactie op toenemende investeringen die China doet op dit gebied. De Aziatische grootmacht is al geruime tijd bezig om kunstmatige intelligentie te ontwikkelen en ook in te zetten voor eigen belang. Experts spreken wel van een internationale AI-wapenwedloop. Vorige maand hebben vooraanstaande Amerikaanse universiteiten en ook techgiganten als Google, AWS, IBM, Microsoft, Nvidia en OpenAI hun steun uitgesproken voor de National AI Research Resource Task Force Act.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in