Overslaan en naar de inhoud gaan

'Realtime gezichtsherkenning door politie niet wenselijk'

De politie in Nederland gaat geen realtime, geautomatiseerde gezichtsherkenning gebruiken. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus van Justitie & Veiligheid verklaard in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de bewindsman past een dergelijke toepassing van gezichtsherkenning "niet bij de samenleving waar ik voor sta".
Ferdinand Grapperhaus
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Grapperhaus benadrukt in zijn brief dat gezichtsherkenning al wel door de politie wordt gebruikt, maar alleen bij opsporing. Daarbij gebruikt de politie beelden van bijvoorbeeld beveiligingscamera's. "Die worden dan achteraf, en alleen na een concrete aanleiding, vergeleken met een referentiebestand op de hierboven beschreven wijze." De minister heeft de Kamer in zijn brief eerst voorzien van een basale uitleg van de werkwijze.

Er is bij de politie nu dus geen sprake van systematische inzet van camera's die "geïntegreerde gezichtsherkenningstechnologie" toepassen. De politie voert geen realtime, geautomatiseerde gezichtsherkenning uit op onverdachte, mogelijk verdachte en verdachte personen. Grapperhaus zegt dat dergelijk gebruik van geautomatiseerde gezichtsherkenning niet wenselijk is, ook niet in de toekomst.

Alles hangt af van soort inzet

De minister van Justitie en Veiligheid zegt wel open te staan voor de verdere ontwikkeling van de technologie. Bij eventueel toekomstig gebruik hangt veel af van de manier waarop het ingezet wordt. "Het gaat dan niet om het enkele feit dat er gezichtsherkenningstechnologie wordt ingezet, maar om hoe dat wordt gedaan en welke waarborgen worden ingebouwd om op een zorgvuldige wijze om te gaan met de inzet en de analyse", aldus de minister.

Bij nieuwe toepassingen van gezichtsherkenning vindt Grapperhaus het verder belangrijk dat er "geen twijfel is over het wettelijk kader dat van toepassing is" en dat alle noodzakelijke waarborgen getroffen zijn. Ook vindt hij het belangrijk dat er "goed is nagedacht over vragen van juridisch-ethische aard".

Zorgen om risico's

Grapperhaus schreef de brief naar aanleiding van het Algemeen Overleg Nationale Veiligheid en Crisisbeheersing in juni dit jaar. Bij dat debat gaven meerdere politieke partijen aan zorgen te hebben over de opkomst van camera's en gezichtsherkenning. De minister zegt die zorgen te begrijpen. "We kennen, met name uit het buitenland, de zorgwekkende berichtgeving over het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie door overheden voor doeleinden die in strijd lijken te zijn met onze normen van recht en vrijheid van burgers."

"Ik benadruk nogmaals dat de wijze waarop in Nederland gezichtsherkenning wordt ingezet ten behoeve van de taakuitvoering van de Nederlandse politie altijd in overeenstemming moet zijn met onze rechtsstaat."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in