Overslaan en naar de inhoud gaan

Raspberry Pi doet geest Commodore64 herleven

De Britse nonprofit-organisatie Raspberry Pi introduceert een nieuw product waarin het Raspberry Pi 4 barebone-bordje is verwerkt tot een complete pc in een toetsenbord, de Raspberry Pi 400.
Raspberry Pi 400
© Raspberry
Raspberry

De Raspberry Pi 400 is bedoeld voor wie gelijk aan de slag wil met programmeren in plaats van eerst allerlei hardware en aansluitingen te moeten regelen. Alleen een monitor, muis en wat kabels zijn nodig om aan de slag te kunnen. De Raspberry Pi 400 doet denken aan de Commodore64 of de ZX Spectrum - voor vele iets oudere IT'ers in de jaren 80 de eerste kennismaking met een eigen computer. Maar waar de Commodore64 zoals de naam al zegt 64 kb RAM geheugen had, beschikt de Raspberry Pi 400 over 4 GB RAM.

Maar het hart van de Raspberry Pi 400 - de Raspberry Pi 4 - is ook los verkrijgbaar voor een prijs van 55 dollar. Die is voorzien van een Broadcom BCM2711 quad-core Cortex-A72 (Arm v8) 64-bit SoC voor de dataverwerking. Het miniboard heeft meer aansluitingen dan in de toetsenbord-variant zijn gebruikt. Zo heeft het barebone-boardje naast de HDMI-uitgang ook een 3,5 mm audio- en een video-uitgang die niet terugkomen in de Raspberry Pi 400. Ook mist deze een extra USB 2.0-poort die de Pi 4 SBC wel heeft.

De versie in het toetsenbord is wel iets sneller doordat deze werkt op een kloksnelheid van 1,8 GHz in plaats van de 1,5 GHz die het losse bordje aanhoudt. De toetsenbordversie is dan ook voorzien van een flinke heatsink om de overtollige warmte weg te voeren. Verder hebben zowel de toetsenbord-uitvoering als de Pi 4 SBC 2,4 GHz en 5 GHz wifi, Bluetooth 5.0, gigabit-ethernet en H265 - 4K graphics en een MicroSD slot.

IoT-startpunt

Raspberry Pi bracht in 2012 het eerste ARM-gebaseerde processorboardje uit, bedoeld om hobbyisten voor heel weinig geld (5 dollar) kennis te laten maken met programmeren. Al snel ontstond rond het bordje een hele gemeenschap waarbinnen zelfontwikkelde code werd gedeeld en later ook randapparatuur zoals camera's, motortjes en sensoren en dergelijke inclusief drivers werden verhandeld.

De Raspberry Pi bleek ook een goed startpunt voor de ontwikkeling van Internet of Things-objecten. Zo heeft het zakelijk gebruik de afgelopen jaren een vlucht genomen en is er in 2017 zelfs een supercomputer gebouwd op basis van deze hardware.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in