Overslaan en naar de inhoud gaan

Qualcomm weigert megabod van Broadcom

De Amerikaanse chipmaker Qualcomm heeft een overnamevoorstel van Broadcom van de hand gewezen. Het ongevraagde bod van in totaal 130 miljard dollar (112 miljard euro) waar de branchegenoot vorige week mee kwam, is volgens de onderneming veel te laag.
Qualcomm Snapdragon
© Qualcomm
Qualcomm

Qualcomm, dat zelf bezig is zijn Nederlandse sectorgenoot NXP in te lijven, wijst met name op zijn sterke posities in belangrijke groeimarkten. Daarmee heeft het zijn aandeelhouders naar eigen zeggen op eigen kracht veel meer te bieden dan het bedrag dat Broadcom op tafel heeft gelegd. Broadcom wilde met de overname sterker staan tegenover marktleider Intel.

Recordkoop

De overname zou de grootste ooit zijn in de chipindustrie. Broadcom had voor de aandelen Qualcomm 70 dollar per stuk over, wat bij elkaar neerkomt op circa 105 miljard dollar. Daarnaast is 25 miljard dollar aan schuld meegenomen in het bod. Dat is het bedrag dat Qualcomm wil lenen voor de overname van NXP.

De afwijzing komt niet als een verrassing. Ingewijden zeiden vorige week al dat Qualcomm niet gecharmeerd was van de avances van de sectorgenoot, ondanks dat het bedrijf in zwaar weer zit door conflicten over licenties. Het bedrijf wordt verweten misbruik te maken van zijn machtspositie.

NXP-overname en Apple-ruzie

Ondertussen is Qualcomm zelf ook nog bezig een eerdere, eigen overname af te ronden: die van het Nederlandse NXP. Daarnaast is de Amerikaanse firma verwikkeld in een conflict met zijn grote klant Apple. Die afnemer van Qualcomm-chips struikelt over de licentietarieven en -constructies die de chipmaker hanteert voor zijn gepatenteerde technologie. Apple weigert betalingen en dit escalerende conflict heeft Qualcomm al financieel geraakt: het heeft eerder dit jaar een winstwaarschuwing af moeten geven.

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in