Overslaan en naar de inhoud gaan

Qualcomm claimt iPhone-verbod China

De patentenstrijd tussen chipproducent Qualcomm en iPhone-maker Apple heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. De Amerikaanse producent van Snapdragon-processors, 4G-modemchips en meer meldt dat een Chinese rechtbank een verkoopverbod voor iPhones heeft opgelegd, vanwege patentschending. Apple spreekt dit tegen.
iPhones sept 2018
© Apple
Apple

Qualcomm en Apple liggen in diverse landen met elkaar in de clinch over claims op gepatenteerde technologie. In China heeft de chipmaker een algeheel iPhone-verbod geëist, wat nu deels lijkt ingewilligd door de rechtbank daar. Qualcomm heeft namelijk een verbod op de verkoop van iPhones voor elkaar gekregen, meldt het bedrijf zelf in een persbericht. De bijkomende eis van een verbod op fabricage en export is echter niet toegekend. Het verkoopverbod zou ook import van de Apple-smartphones omvatten.

Duivel in de details

Apple spreekt de door zijn tegenstander geclaimde (deel)overwinning echter tegen. "Alle iPhone-modellen blijven beschikbaar voor onze klanten in China", stelt het bedrijf in een persverklaring. Deze ontkenning is verstrekt aan onder meer Axios. Het verkoopverbod is namelijk slechts van toepassing op iPhones die een inmiddels oudere versie van iOS draaien.

Het bij de Chinese rechter liggende conflict betreft namelijk een claim van patentinbreuk door Apple in iOS 11. Opvolger iOS 12 is afgelopen september uitgebracht en sindsdien worden iPhones verkocht met die versie van het mobiele besturingssysteem. Verder gaat het in het voorlopige bevel van de Chinese rechter om de iPhone-modellen 6S tot en met de X. Apple heeft in september zijn X-lijn opgevolgd met de Xr en Xs-modellen, die dus standaard iOS 12 draaien. Die iPhone-modellen bestonden nog niet toen Qualcomm zijn patentaanklacht tegen Apple aanhangig maakte in China.

Patenten en fundamenten

Apple stelt nu ook dat Qualcomm ineens met drie patentclaims op de proppen is gekomen, die het eerder niet heeft aangekaart. Daaronder bevindt zich volgens de iPhone-maker ook een patent wat al ongeldig is verklaard. Het bedrijf van CEO Tim Cook kondigt aan zich met hand en tand te blijven verzetten tegen Qualcomms claims. Een hoger beroep valt dan ook te verwachten.

Ondertussen ziet de aanklagende firma zich gesterkt in zijn streven om vergoedingen te verkrijgen voor zijn patentporfolio. Beursanalisten lijken mee te gaan met die interpretatie van de Chinese overwinning: het aandeel Apple is na dit nieuws licht gedaald en het aandeel Qualcomm is licht gestegen, meldt CNBC. Het gaat om patenten op het verkleinen of vergroten van beeldmateriaal, en op het gebruik van touch-bediening voor navigatie-apps.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in