Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie pakt bijna 600 voortvluchtigen met nieuwe app

De politie heeft met hulp van een nieuw computersysteem de afgelopen zeven maanden bijna 600 personen opgespoord die nog celstraffen moesten ondergaan. Via een nieuwe app kunnen agenten van iedereen die ze staande houden nagaan of deze nog openstaande straffen hebben en hen als dat nodig is direct inrekenen.
politie
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Dat meldt het AD vandaag.

Voorheen was dat veel moeilijker om voortvluchtige veroordeelden op te sporen, omdat hun gegevens in allerlei verschillende registers terecht kwamen. Hierdoor konden ze gemakkelijker langer weg blijven of hadden ze tijd om van adres te wisselen. Na een veroordeling komen veel mensen namelijk niet direct vast te zitten. Zij krijgen een datum waarop zij zich moeten melden voor een celstraf. Dat gebeurt lang niet altijd omdat er soms gekozen wordt om op de vlucht te slaan of onder te duiken. Bijkomend probleem is dat veel landen criminelen die bij ons gezocht worden vaak niet uitleveren als ze minder dan 120 dagen cel opgelegd hebben gekregen.

Minister is tevreden

Begin vorig jaar was dat aantal voortvluchtigen in ons land nog ongeveer 11.000. Inmiddels zijn er met behulp van de nieuwe app 585 personen aangehouden. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming ziet in de aanhoudingen ‘bewijs dat de impulsen werken’. Door één systeem te gebruiken, is het voor agenten direct na te gaan of iemand nog een straf of een boete heeft open staan. Ook kunnen woonadressen gemakkelijker worden bezocht, omdat deze in één systeem worden bijgehouden.

Naast het nieuwe computersysteem gekoppeld aan een app heeft Dekker nog andere maatregelen getroffen. Zo gaan er vanaf vorige maand alarmbellen af als voortvluchtigen proberen een uitkering aan te vragen. Tot ergernis van de Tweede Kamer was tot dusver nog niet het geval.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in