Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie 'crowdsourcet' onderzoek via app

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) lanceren op 1 juni een app waarmee burgers zelf onderzoek kunnen doen als zij slachtoffer zijn geworden van diefstal. Het gaat om een proef van twee maanden in Oost-Nederland, Oost-Brabant, Noord-Nederland en Rotterdam.
app voor burgeronderzoek
© Nationale Politie
Nationale Politie

Politie en OM zien dat burgers steeds vaker zelf actie ondernemen als zij slachtoffer zijn van een misdrijf. "Vooral technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat mensen steeds beter in staat zijn om zelf onderzoekshandelingen te verrichten. Met de app 'Mijn onderzoek' proberen we op die beweging in te spelen en mensen te faciliteren", zegt Oscar Dros, portefeuillehouder burgerparticipatie.

Wat al mag

Met de app kunnen slachtoffers onder meer een getuigeninterview afnemen, onderzoeken of er camerabeelden beschikbaar zijn, foto’s toevoegen van bewijsstukken, buurtonderzoek uitvoeren en online-onderzoek verrichten. Het gaat om handelingen die iedere burger mag verrichten.

"We zien dat burgers dergelijke handelingen nu ook verrichten. Het helpt als ze dat op een wijze doen waardoor wij de opbrengst van dit onderzoek ook in de vervolging kunnen gebruiken", zegt John Lucas, hoofdofficier van Justitie.

'Niet afschuiven'

Volgens de politie is het niet zo dat burgers wordt gevraagd het werk van agenten te doen. "We zien het echt als een vorm van samenwerking. Mensen komen steeds vaker zelf in actie, of wij nu wel of niet met hun aangifte aan de slag gaan. Wij proberen het onderzoek door burgers met deze app zo goed mogelijk te ondersteunen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in