Overslaan en naar de inhoud gaan

Phishingmail wachtwoordcontrole werkt het best

Cybercriminelen die een phishingmail versturen met het onderwerp ‘Controleer nu onmiddellijk uw wachtwoord’ hebben grote kans op succes. Toch wordt dit onderwerp nog niet door organisaties veelvuldig ontvangen, gelukkig.
phishing geld
© Shutterstock
Shutterstock

Maker van security awarenesstrainingen KnowBe4 stelde een lijst samen van onderwerpen van phishingmails. Mails met het onderwerp ‘U dient nu onmiddellijk uw wachtwoord te controleren’ (of in het Engels: ‘Password Check Required Immediately’) wordt door maar liefst een derde van de ontvangers geopend. Andere onderwerpen doen het veel minder goed. De onderwerpregels ‘U heeft een nieuw voicemailbericht’ (in het Engels: You Have a New Voicemail) of ‘Uw bestelling is onderweg’ (in het Engels: Your order is on the way) scoort bij iets meer dan 10 procent van de ontvangers.

Populaire phishingonderwerpen

Hoewel Know4Be vindt dat criminelen steeds gewiekster te werk gaan bij het verzinnen van phishingmails, staat een onderwerp dat verwijst naar het opvragen van een wachtwoord niet in de lijst van phishingmails die organisaties ontvangen. Populaire onderwerpregels van criminelen zijn onder andere: ‘U heeft een nieuw versleuteld bericht’, ‘Microsoft: Meerdere loginpogingen’ of ‘LinkedIn: Uw account loopt risico!’

Directeur EMEA Jeffrey de Graaf van KnowBe4 over de werkwijze van criminelen: “Ze creëren urgentie, spelen in op de nieuwsgierigheid en richten zich op specifieke werknemers. De tijden dat de cybercrimineel zich voordeed als een Nigeriaanse prins in nood zijn voorbij. Phishingmails zitten tegenwoordig slim in elkaar en zijn lastig van echt te onderscheiden.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in