Overslaan en naar de inhoud gaan

PC-markt zakt verder in, volgens Gartner

Gartner voorspelde begin vorig jaar nog een opleving van de pc-markt, maar die kwam niet uit de verf. Gartner wijst twee oorzaken aan.
dalende lijn
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Het gaat nog om voorlopige cijfers over de ontwikkeling van de pc-markt in 2018. Maar Gartner is voldoende zeker om te stellen dat over het hele jaar 259,4 miljoen pc's werden gekocht, een daling van 1,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het vierde kwartaal bedroeg de daling zelfs 4,3 procent, doorgaans een van de belangrijkste seizoenen voor de pc-verkoop vooral vanwege de vraag van consumenten en kleiner MKB. Maar het cadeauseizoen kenmerkte zich door een tegenvallende vraag naar pc's door consumenten. "De feestdagen zijn niet langer een drijvende kracht achter de verkoop van consumenten-pc's', zegt Mikako Kitagawa, hoofd-analist bij Gartner.

Net toen de vraag begon aan te trekken, zorgde een gebrek aan processorchips (cpu's) voor een opstopping in de toeleveringsketen. Daardoor kwam het verkoopcijfer in het vierde kwartaal zo laag uit, nadat in het tweede en derde kwartaal een groei was te zien, concludeert Kitagawa.

Daarnaast waren politieke en economische kwesties in bepaalde landen de oorzaak voor een remmende vraag naar pc's en viel de opleving in het tweede en derde kwartaal ook lager uit da verwacht.

Verschuiving in de top-3

Steeds meer pc-leveranciers verliezen terrein ten gunste van de top drie die nog altijd bestaat uit Lenovo, HP Inc en Dell. samen zijn ze goed voor 63 procent van alle pc-leveranties. Lenovo nam dit jaar wel de marktleiderspositie over van HP Inc. Dat kwam in belangrijke mate doordat Lenovo de activiteiten van Fujitsu inlijfde in de vorm van een joint-venture.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in