Overslaan en naar de inhoud gaan

Nokia rekent zich rijk met andermans 5G-smartphones

De Finse telecomleverancier Nokia ziet goud in de snelle datatechniek van 5G. Het bedrijf promoot die telecomtechniek niet alleen met het oog op afzet van zijn eigen telecomapparatuur. Ook vergoedingen van alle smartphonemakers zijn in zicht, voor licenties op het gepatenteerde intellectueel eigendom van Nokia.
Xiaomi-smartphones
© Xiaomi
Xiaomi

Het gaat om het overgebleven deel van Nokia, dat na de verkoop van de smartphone-activiteiten aan Microsoft is doorgegaan als hardwareleverancier voor telecomaanbieders. Voor smartphones is een licentie op de bekende merknaam gegeven aan het nieuw opgezette bedrijf HMD Global.

Nokia, niet Nokia

Die Finse firma brengt zelf nieuwe Nokia-smartphones op de markt, maar valt in wezen in dezelfde categorie als andere smartphonefabrikanten. Zij zijn voor 5G-toestellen een vergoeding aan Nokia verschuldigd, aldus Nokia. De patenthouder heeft nu net een licentievergoeding van maximaal 3 euro per apparaat aangekondigd. Dit meldt onder meer persbureau Reuters.

Niet alleen smartphones zijn voor Nokia in zicht als inkomstenbron voor 5G-technologie. Ook voor andere apparaten die de snelle telecomtechniek implementeren, moeten fabrikanten een licentie op Nokia's ip (intellectual property) nemen. Het bedrijf voorziet een ongekende variëteit aan eindgebruikersapparaten die 5G en andere Nokia-innovaties gaan gebruiken. Het gaat hiervoor verschillende licentiedeals en -staffels uitwerken, meldt Mobile World Live. De eerste 5G-smartphones komen naar verwachting begin komend jaar op de markt.

Ericsson, Qualcomm en Huawei

Ruim een jaar geleden heeft telecomconcurrent Ericsson, die ooit ook zelf telefoontoestellen fabriceerde, zijn 5G-vergoedingen bekend gemaakt. Deze liggen tussen de 2,50 en 5 dollar, voor eenvoudige telefoons tot topsmartphones, wist persbureau Bloomberg in maart vorig jaar te melden. Naast deze telecomveteranen claimt ook een bedrijf als chipgigant Qualcomm een stuk van de taart: met percentages van maximaal 3,25 procent van de bulkprijs van connected devices, meldt ip-mediabedrijf IAM nu. De Chinese telecomgigant Huawei is nu nog de grootste resterende participant in de 5G-standaard die zijn licentievergoedingen nog moet aankondigen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in