Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw hoofd BIT wordt in oktober geworven

Met de werving van het nieuwe hoofd van het Bureau ICT Toetsing zal in oktober worden gestart. Dat schrijft staatssecretaris Raymond Knops in een brief aan de Tweede Kamer. Dit nieuwe hoofd is de opvolger van Cokky Hilhorst die in mei 2019 het BIT verliet. Sander van Amerongen is sinds het vertrek van Hilhorst waarnemend hoofd BIT.
Torentje met hofvijver
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Eerder schreef Knops al dat met de werving zal starten als duidelijk was hoe het BIT eruit zou zien in de vorm van een adviescollege. Hoewel de Instellingswet voor het nieuwe adviescollege nog niet klaar zal zijn voor het einde van dit jaar, wordt het college toch al vanaf 2021 ingesteld en daarom kan met de werving van het nieuwe hoofd worden gestart.

Discussie

Knops verwijst in zijn brief aan de Tweede Kamer ook naar een brief van de Toezichtsraad van het BIT waarin wat meer duidelijk wordt over het proces van de omvorming van het BIT naar een adviescollege. De Toezichtsraad schrijft: “Maar het bevreemdt de Toezichtsraad dat in deze transitie veel zaken ter discussie gesteld worden door departementale CIO’s die in het eerdere instellingsbesluit ook al vastlagen. Daarnaast is veel discussie en afstemming tussen departementen nodig.” Een voorbeeld van zo’n discussie wordt later genoemd. “Alleen al een voorgestelde benaming waarin het woord ‘autoriteit’ voorkomt, zoals ook door u in uw Kamerbrief aan de Kamer is gehanteerd, levert vele discussies op.”

Knops kan de discussie over de vormgeving van het adviescollege goed plaatsen. “Het betreft een adviescollege dat structureel bij moet dragen aan de ICT-beheersing binnen de hele Rijksoverheid. Over de verschillende aspecten daarvan moet ook binnen het adviesveld zelf zorgvuldig van gedachten gewisseld worden om tot de beste toegevoegde waarde te komen voor het gehele stelsel.”

Om de discussies het transitieproject naar het wetgevingstraject te laten vertragen heeft Knops besloten het instellingsbesluit van het BIT te verlengen en er een tijdelijk adviescollege van te maken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in