Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse malwarehandelaar opgepakt

Een 20-jarige man uit Utrecht is aangehouden op verdenking van het op grote schaal maken en verkopen van foute software. Bij hem konden programma’s worden gekocht waarmee onder meer in Word- en Excel-bestanden verborgen code of malware is in te bouwen, waarmee volgens het Openbaar Ministerie een vorm van phishing kan worden toegepast.
politieauto
© CC BY-SA 2.0 - Flickr
CC BY-SA 2.0 - Flickr

De man, die werd aangehouden terwijl hij achter zijn computer zat, opereerde volgens het OM op hackersfora onder veel verschillende namen. De politie kwam hem ook op het spoor dankzij twee particuliere bedrijven, waaronder cybersecuritybedrijf McAfee.

Rubella

De twintiger zou onder meer achter het programma Rubella zitten, dat hij voor een prijs variërend van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s verkocht. Daarmee is aan gangbare Office-documenten als Excel en Word een stuk verborgen code toe te voegen. Wanneer een dergelijk geïnfecteerd document wordt geopend, wordt die code uitgevoerd, waarna bijvoorbeeld heimelijk malware wordt gedownload of lokaal een programma worden gestart. De verspreiding van dergelijke malware verloopt veelal via een e-mail waaraan een geïnfecteerd document als bijlage wordt toegevoegd.

Carding

Bij de verdachte zijn ook gegevens gevonden van tientallen creditcards en handleidingen over carding, een vorm van creditcardfraude. Verder had de Utrechter toegangsgegevens van duizenden sites. Wat hij daarmee van plan was, weet het OM niet. De man had voor zo’n 20.000 euro aan cryptomunten als bitcoins verzameld. Die zijn in beslag genomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in