Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland behoort tot wereldwijde cybersupermachten

Het werk van het Nederlandse cybercrime team en het werk van de MIVD levert Nederland een toppositie op op de wereldranglijst van cyberpowers.
superhero
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Voor het eerst heeft het Belfer Centre van Harvard University een ranglijst gemaakt van 30 landen met een sterke staat van dienst op het gebied van cybersecurity, de National Cyber Power Index. De VS voert de ranglijst aan, gevolgd door China, het Verenigd Koninkrijk en Rusland.

Nederland staat op de vijfde plek en heeft dus een cyberweerbaarheid die meer opzien baart dan die van Frankrijk, Duitsland en Canada. Het bepalen van de cyberweerbaarheid is een lastige klus waarschuwt Marcus Willett, een voormalig directeur van de Britse inlichtingen dienst GCHQ in The Economist. "Oorlogsschepen zijn makkelijk te tellen, maar een stukje code in een energiecentrale ontdekken is veel lastiger?"

Zo is er twijfel onder specialisten in het veld over de relatief lage notering van Israël in de Belfer Index (positie 11). Bovendien besteden veel overheden het echte hackerswerk uit aan gespecialiseerde groepen buiten de inlichtingendiensten.

Volgens een nog niet gepubliceerd rapport van de denktank International Institute for Strategic Studies (IISS) - waar The Economist inzage in had - is het niet het vermogen tot aanvallen en pesten dat het belangrijkste is in digitale supermacht, maar het vermogen de controle over de digitale infrastructuur te krijgen. Daarmee gooit China hoge ogen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in