Overslaan en naar de inhoud gaan

Na 5 jaar ontwikkeling brengt IBM 7nm POWER10-CPU

IBM heeft na vijf jaar ontwikkelwerk zijn POWER10-processor onthuld. Deze serverchips worden geproduceerd op de kleinere transistormaat van 7 nanometer en beloven mede door architectuurverbeteringen veel vooruitgang. Leverancier IBM spiegelt prestaties voor die tot wel drie keer hoger liggen dan dat van de directe voorganger POWER9, met hetzelfde energieverbruik.
chipwafer
© IBM
IBM

Data-intensieve software zoals SAP en SAS maar ook wetenschappelijke en zakelijke toepassingen zoals voor kunstmatige intelligentie (AI) kunnen hier van profiteren.

De geclaimde maximale prestatiesprong ten opzichte van de POWER9-generatie is gebaseerd op een door IBM uitgevoerde vergelijking met een vroege versie (pre-silicon) van de nieuwe processors. Daarbij heeft de fabrikant een dualsocket-server met twee 30-core modules van de POWER10-processor benchmarks laten draaien en dat vergeleken met een dualsocket-systeem waarin twee 12-core POWER9-modules zaten. "Beide modules hebben hetzelfde energieniveau", verklaart IBM in de uitleg onderaan de persaankondiging.

Multi-petabyte geheugenruimte

De nieuwe processorgeneratie telt niet alleen flink meer cores per module, met daarbij een relatief lager energieverbruik dus. IBM heeft een nieuwe geheugentechnologie ontwikkeld waarmee de POWER10 de mogelijkheid biedt van clusters met een totale geheugenruimte van meerdere petabytes. Dit zogeheten Memory Inception belooft verhoging van cloudcapaciteit en verbetering van de kosten/baten-verhouding voor geheugenintensieve applicaties. IBM noemt software van externe partijen zoals ERP-leverancier SAP en data analytics provider SAS Institute. Ook AI-toepassingen met omvangrijke datamodellen voor inferentie worden door IBM aangehaald.

Diverse programma's krijgen prestatievooruitgang dankzij ingebouwde gespecialiseerde functies zoals hardware-enabled encryptie en een accelerator voor verschillende soorten berekeningen. Laatstgenoemde betreft de ingebedde Matrix Math Accelerator die fors snellere AI-inferentie per processorsocket biedt voor FP32-, BFloat16- en INT8-berekeningen. De eerstgenoemde ingebouwde gespecialiseerde functie betreft AES-versleuteling, wat de POWER10 volgens IBM tot wel vier keer sneller kan dan de POWER9.

Linux

Ondertussen heeft de onlangs uitgekomen versie 5.9 van Linux al ondersteuning voor servers met POWER10-processors. De voorgaande versie 5.8 had al initiële support voor het booten van zulke systemen, wist opensourcenieuwssite Phoronix al te melden. Linux 5.9 bouwt daar op voort en is al opgenomen in zakelijke distributies van het opensourcebesturingssysteem, zoals Red Hat wat eind 2018 door IBM is overgenomen. Daarbij heeft de IT-reus de belofte gedaan dat de Linux-producent neutraal zou blijven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in