Overslaan en naar de inhoud gaan

Musks Starlink-internet deelt eerste prestatiecijfers

Amerikanen kunnen niet wachten tot Elon Musks Starlink-bedrijf start met de commerciële levering van breedbandinternet via het nieuwe satellietnetwerk. De eerste onafhankelijke prestatietests zijn veelbelovend. De productie van terminals voor gebruikers schiet echter nog tekort.
gamende kinderen, juichen, laptop
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Gebruikers kunnen volgens Starlink een downloadsnelheid tussen de 102 en 103 Mbps verwachten en een uploadsnelheid van 40,5 Mbps. De latency bedraagt 18 tot 19 milliseconden. Onafhankelijke tests laten iets minder rooskleurige resultaten zien, zoals TestMy.Net die het houdt op een gemiddelde van 37 Mbps met uitschieters naar 91 Mbps.

Hoe dan ook, voor vele tientallen miljoenen Amerikanen buiten de grote steden is dat een fata morgana dat hen wordt voorgespiegeld omdat hun downloadcapaciteit nu niet veel beter is dan enkele tientallen Kbps.

Grote belangstellling

Na een eerste oproep hebben zich al 700.000 belangstellenden gemeld voor de nieuwe dienstverlening. Reden voor Starlink bij de toezichthouder FCC te vragen om een uitbreiding van de licentie voor de uitgifte van gebruikersterminals van 1 naar 5 miljoen.

Maar de productie lijkt niet erg op gang te willen komen, signaleert ZDNet. Het bedrijf is naarstig op zoek naar getalenteerde productie-assistenten om nieuwe productie- en testprocessen op te zetten om uiteindelijk naar maximale productie te komen. Ook is er behoefte aan ervaren monteurs om de productiviteit en betrouwbaarheid van Starlink User terminal productiefaciliteit veilig te stellen.

Ook het satellietnetwerk is nog slechts een kiem van wat het moet worden om een uitgebreide internetdienstverlening te kunnen leveren. Met 775 satelliet op hun positie is Starlink wel bijna aan de 800 die Musk heeft genoemd als minimum voor een 'moderate' dekking. Maar het initiële doel is 12.000 satellieten voor een wereldwijde dekking, een aantal dat uiteindelijk moet uitgroeien naar 30.000.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in