Overslaan en naar de inhoud gaan

Mobile World Congress 2020 afgeblazen, door angst om Wuhan-virus

Geruchten dat brancheorganisatie GSMA de internationale telecombijeenkomst in Barcelona wou schrappen, blijken te kloppen. De 2020-editie van het Mobile World Congress gaat vlak voor de aanvang toch niet door.
Mobile World Congress
© MWC
MWC

De vijftiende editie van het Mobile World Congress (MWC) gaat niet door. De stekker is eruit getrokken slechts twaalf dagen voor aanvang van de internationale bijeenkomst voor smartphones, mobile devices, telecomtechnologie, en meer ICT. Organisator GSMA (de GSM Association) is door gevolgen van en vrees voor het nieuwe Corona-virus gebracht tot dit drastische besluit. De afgelopen dagen hebben meerdere grote techbedrijven hun deelname aan het congres met handelsbeurs teruggeschaald of zelf geheel afgezegd.

Zorg om Barcelona

In de aankondiging van het schrappen, schrijft de GSMA dat dit besluit ook is genomen met oog op de veilige en gezonde omgeving van Barcelona. In die Spaanse stad zou van 24 tot en met 27 februari de MWC-editie van dit jaar plaatsvinden. Het wegblijven van techbedrijven wordt niet ronduit genoemd als reden voor het niet laten doorgaan van het internationale congres. De GSMA noemt wel "de wereldwijde bezorgdheid over de uitbraak van het [nieuwe] corona-virus, reiszorgen, en andere omstandigheden".

De aangestipte reiszorgen kunnen slaan op afgekondigde gezondheidsmaatregelen dat mensen de afgelopen 14 dagen niet in China mogen zijn geweest. Dat zou werknemers van exposerende techbedrijven, managers die deals willen sluiten, en gewone beursbezoekers kunnen dwingen om vroegtijdig te reizen. Zo zouden Chinese burgers maar ook bezoekers van die omvangrijke Aziatische markt eergister al dat land hebben moeten verlaten, om naar MWC te mogen gaan.

Leegloop deelnemers

De "andere omstandigheden" die beursorganisator GSMA aanhaalt, kunnen de leegloop betreffen van techbedrijven die eerst ingetekend stonden om aanwezig te zijn op MWC 2020. De afgelopen dagen zijn in rap tempo afzeggingen gekomen van smartphonemaker LG, telecomfabrikant Ericsson, chipproducent Nvidia, cloudreus Amazon, smartphoneproducent Sony, social mediagigant Facebook, processorproducent Intel, netwerkfabrikant Cisco, en smartphonemaker HMD (die een licentie heeft op het Nokia-merk).

De optelsom van angst voor het nieuwe corona-virus (wat nu door de World Health Organisation van de naam Covid-19 is voorzien), reiszorgen en de niet nader genoemde omstandigheden hebben het "voor de GSMA onmogelijk gemaakt om het event door te laten gaan". Het plan is wel om het congres volgend jaar weer gewoon te houden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in