Overslaan en naar de inhoud gaan

Mismatch op IT-arbeidsmarkt wordt steeds groter

Hoewel de IT-arbeidsmarkt al zeer krap is, is de krapte het afgelopen half jaar alleen maar groter geworden. Dat blijkt uit cijfers van UWV. Er is op dit moment geen andere beroepsgroep waar de krapte zo nijpend is als in de ICT. Werkgevers kunnen vacatures moeilijk vervullen door een gebrek aan vakkennis bij sollicitanten.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

“Er is geen andere markt waar de krapte zo groot is als in de ICT-arbeidsmarkt. De krapte blijft aanhouden sinds 2017 en stijgt sindsdien steeds verder. Het blijft voor werkgevers alsmaar moeilijker om de juiste ICT’ers te vinden”, zegt arbeidsmarktadviseur Freek Kalkhoven bij UWV. Ongeveer zeven op de tien ICT-vacatures is moeilijk vervulbaar. Bij andere beroepen is gemiddeld 40 procent van de vacatures moeilijk vervulbaar.

Volgens Kalkhoven is er in de ICT-arbeidsmarkt in sterke mate sprake van een mismatch. Drie op de vier werkgevers zegt dat een gebrek aan vakkennis onder sollicitanten de oorzaak is waarom zij vacatures niet kunnen vervullen. “Er is vooral behoefte aan ICT’ers met specifieke kennis en vaardigheden. Werkgevers zoeken echt inhoudelijke kennis, de vraag naar ICT-adviseurs neemt af en is niet meer zo groot.”

Een voorbeeld dat Kalkhoven noemt is de vraag naar fullstackdevelopers. “Dit is een programmeur die betrokken is bij het hele ontwikkelproces. Daardoor heeft hij kennis van ontwerpen, bouwen, design, testen, monitoren, maar zit ook bij klanten aan tafel. Dit vergt zowel kennis als sociale en communicatieve vaardigheden.”

Veelgevraagde functies

Werkgevers zoeken vooral hoogopgeleide ICT’ers met specifieke kennis. Er is een grote behoefte aan softwareontwikkelaars in specifieke toepassingen en talen, testers, databasebeheerders en analisten en ICT-architecten. Ook securityspecialisten zijn schaars, aldus UWV, omdat de bescherming van gegevens steeds belangrijker wordt. “Het zijn allemaal functies waar je zeer specifieke kennis moet hebben”, zegt Kalkhoven.

Dat er vooral naar hbo’ers wordt gezocht blijkt ook uit de vacatures. In 70 procent van de ICT-vacatures was minimaal hbo als opleidingseis opgenomen. Mbo’ers worden in 20 procent van de gevallen gevraagd en wo’ers in de overige gevallen (10 procent).

Verouderde kennis

De ICT’ers die momenteel in de database van  UWV zitten, hebben waarschijnlijk  verouderde kennis. “Als je als IT’er in de WW komt, kom je er relatief lastig weer uit”, zegt Kalkhoven. Ruim zes op de tien ICT’ers vindt binnen een jaar weer werk. Dat is lager dan het gemiddelde voor alle beroepsgroepen. Vooral ICT’ers boven de 50 jaar of ouder vinden minder vaak binnen een jaar werk (34 procent) dan de gemiddelde 50-plusser in de WW (42 procent). 

De mismatch is de reden dat UWV een aantal programma's heeft om werklozen weer aan het werk te helpen. Zo is er het programma Make IT Work waarin werkgevers samenwerken met gemeenten en hogescholen. 

Ook het aantal regio’s waar de arbeidsmarkt krap is, neemt toe. Begin 2018 waren er 26 regio’s met een krappe arbeidsmarkt en negen met een zeer krappe. Het ging dan vooral in krapte in de steden en regio’s waar veel ICT-bedrijven zitten, zoals Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Amsterdam. Nu, een jaar later, zijn er inmiddels zeventien regio’s met een zeer krappe arbeidsmarkt. Inmiddels zijn er ook een aantal regio’s aan de randen van Nederland, bijgekomen, zoals Groningen, Overijssel en Limburg.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in