Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Minister moet in gesprek met ICT-leveranciers na storing ziekenhuizen’

Door een ICT-storing was het voor de Zuyderland ziekenhuizen in Limburg een tijdje onmogelijk om nieuwe en soms spoedeisende patiënten aan te nemen. D66-Kamerlid Rens Raemakers wil naar aanleiding daarvan van de verantwoordelijke minister weten of zij bereid is om in gesprek te gaan met ICT-leveranciers over reservesystemen.
ICT bij ziekenhuizen
© Onderzoeksraad voor Veiligheid
Onderzoeksraad voor Veiligheid

De exacte oorzaak van de problemen rondom de ICT zijn nog altijd niet duidelijk. Ze deden zich vorige week van donderdag tot zondag voor. "Door de problemen kan het merendeel van de medewerkers bij zowel de ziekenhuizen als zorgcentra niet inloggen in de digitale werkomgeving. Ook zijn er meerdere applicaties niet beschikbaar”, liet een woordvoerder aan 1Limburg weten.

Raemakers stelde naar aanleiding van de berichten woensdag schriftelijke vragen aan de minister voor Medische Zorg Tamara van Ark op basis van berichtgeving van 1Limburg. Hij wil onder meer weten welke gevolgen de opnamestop gehad heeft voor de beschikbaarheid van reguliere zorg en COVID-19-zorg.

Reservesystemen

Ook vraagt het Kamerlid of de minister onderschrijft dat er altijd reservesystemen zouden moeten zijn, die bij een ICT-storing een algehele opnamestop van patiënten kunnen voorkomen. Tot slot wil Raemakers weten of Van Ark bereid is om hierover in gesprek te gaan met ICT-leveranciers.

'Storingen beter in beeld brengen'

Ziekenhuizen zijn zich niet voldoende bewust van de risico's van ICT-uitval. Dat constateerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid in februari in een rapport na meerdere ICT-storingen in verschillende ziekenhuizen in 2018. 

Door de jaren heen zijn ziekenhuizen steeds meer afhankelijk geworden van ICT, maar bij een storing kan juist die afhankelijkheid leiden tot onveilige situaties voor de patiënt. De afgelopen jaren zijn steeds meer processen gedigitaliseerd, waardoor het bijna onmogelijk is geworden om goede zorg te leveren zonder ICT. Mocht er een storing plaatsvinden, dan kan de kwaliteit van de zorg ook dalen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in