Overslaan en naar de inhoud gaan

'Microsoft waagt zich weer aan Android'

Nieuwe geruchten duiken op over de dubbelscherms tablet waar Microsoft intern aan werkt. Mogelijk zou dit aankomende Surface-apparaat zelfs een vouwbare tablet zijn, dus met één scherm zoals Samsungs omstreden Galaxy Fold, maar een ander nieuw element wordt ook genoemd. Volgens insiders zou deze nieuwe Surface-loot met Intel-processor een uitgeklede variant van Windows 10 draaien waar ook Android-apps op werken.
Microsoft Courier
© Microsoft
Microsoft

De nieuwe light-uitvoering van Windows 10 zou Windows Core OS heten en speciaal zijn ontwikkeld voor apparaten met dubbele schermen. Berichten over deze 'reïncarnatie' van het eerdere Courier-project doen al geruime tijd de ronde. De door Microsoft in de maak zijnde Surface-tablet (codenaam Centaurus) is intern al aan werknemers geshowd en zou ergens in het begin van komend jaar op de markt komen. Nieuw nu is het gerucht dat dit apparaat met Intel-processor (een system-on-a-chip van de 10 nanometer Lakefield-generatie) Windows' app-achterstand zou aanpakken met de mogelijkheid om Android-apps te draaien.

Intel, 5G en Android

Marktonderzoeker IHS Markit meldt op basis van anonieme bronnen in de supply chain dat de 'vouwbare' Surface-tablet twee schermen van 9 inch heeft, LTE- of 5G-connectiviteit én dat het apps voor Google's mobiele besturingssysteem aankan. Dit apparaat komt naar verluidt in het eerste kwartaal of in de eerste helft van 2020 uit, en bijt dan het spits af voor een golf van dergelijke apparaten die dan door Microsofts pc-partners worden uitgebracht. Vouwbare tablets - met twee schermen of met een enkel inklapbaar scherm - beloven de nieuwe trend te zijn voor de markten van smartphones, pc's en ook tablets.

Enkele jaren geleden heeft Microsoft al geprobeerd software-ontwikkelaars zo ver te krijgen om hun Android-apps over te zetten naar Windows. Onder de codenaam Project Astoria ontwikkelde de Windows-maker een toolset hiervoor, die na herhaaldelijk uitstel uiteindelijk werd geschrapt. Astoria was één van vier 'bruggen' voor Windows, wat ook iOS-apps (via Project Islandwood), webapps (via Project Westminster) en klassieke Win32-applicaties (via Project Centennial) zou kunnen krijgen als native draaiende apps.

De belofte van Java

Tegenwoordig is Windows 10 voorzien van meer en meer ingebouwd Linux, wat mogelijk als fundament dient voor de aankomende mogelijkheid om Android-apps te draaien. Google heeft het opensource Linux zelf gebruikt als ondergrond voor Android, wat qua apps weer bouwt op Java. De oorspronkelijke belofte van Java was juist dat het als programmeertaal én platform voor applicaties (applets) platformonafhankelijk was, dus niet gebonden aan Windows of Unix-varianten als Sun Solaris. Ondertussen werkt Google achter de schermen aan het nieuwe besturingssysteem Fuchsia, wat een opvolger zou zijn voor Android.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in